Organizațiile de media din R. Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu semnalele privind existența unei înțelegeri de cartel pe piața publicității mass-media, care ar distorsiona și mai mult piața audiovizuală din Republica Moldova, marcată de numeroase nereguli și disfuncționalități.

Recent, patru posturi de televiziune (TV8, Jurnal TV, PRO TV Chișinău, RTR-Moldova) au depus o plângere la Consiliul Concurenței, în care solicită investigarea unor bănuieli rezonabile că două agenții de publicitate „au implementat practici anti-concurențiale prin acord orizontal, în rezultatul cărora a fost restrânsă concurența pe piața publicității”. Aceste semnale sunt cu atât mai alarmante, cu cât cele două case de vânzări, la care fac referire semnatarii, reprezintă interesele unor holdinguri media care dețin cote semnificative din piața autohtonă de televiziune, iar eventualele acțiuni concertate ale acestora ar constitui un abuz.

Totodată, faptul că proprietarii unora din posturile TV vizate sunt politicieni de la putere sau persoane afiliate acestora alimentează supoziția că aceste acțiuni ar putea fi îndreptate spre excluderea de pe piață a concurenților și diminuarea impactului mass-mediei care transmite opinii de alternativă, inclusiv ale opoziției politice”, se menționează în decelerația.

ONG-urile de media solicită Consiliului Concurenței să examineze plângerea celor patru posturi de televiziune cu toată responsabilitatea pe care i-o conferă legislația acestei autorități publice autonome, luând în considerație bunele practici anti-concurențiale pe piețele media din țările membre ale Uniunii Europene. „De asemenea, solicităm să se țină cont de pericolul iminent pe care îl comportă o posibilă înțelegere de cartel între cele mai mari case de vânzare a publicității care acționează în interesul politicienilor proprietari de TV, pentru competiția loială și legală pe această piață specifică, dar și pentru dezvoltarea democratică și libertatea de exprimare în Republica Moldova, în special în anul electoral 2018”, se mai arată în declarația remisă.

Organizațiile semnatare solicită Delegației UE, Ambasadei SUA, altor parteneri de dezvoltare și reprezentanțe străine, organizațiilor internaționale și europene, să monitorizeze cu atenție acest caz. De asemenea, solicită Delegației UE să examineze posibilitatea instituirii unei misiuni speciale de observare a UE în problemele care țin de situația pieței mediatice din Republica Moldova.

ONG-urile semnatare:

  • Asociația Presei Independente
  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Asociaţia Presei Electronice
  • Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare
  • şi a Accesului la Informaţie „Acces info”
  • Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi
  • Comitetul pentru Libertatea Presei
  • Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!