Fracțiunile parlamentare PL și PLDM au avut o întâlnire cu delegația comisiei de la Veneția și a oficiului OSCE veniți în Moldova pentru a discuta cu reprezentanții partidelor politice și a societății civile despre sistemul mixt, precum și cu Comisia Electorală Centrală și Comisia pentru formarea circumscripţiilor electorale. Ambele partide au declarat că au anunțat comisia că noul sistem electoral a fost modificat în condiții netransparente și că încalcă normele de drept.

„Sistemul electoral care este o instituție fundamentală a oricărui societății democratice, care este instrumentul de formare a noii puteri, a fost modificat în condiții absolut netransparente cu grave încălcări. Este de fapt înțelegerea a două partide PDM și PSRM pentru ași realiza propriile interese”, a declarat Iurie Țap, deputat PLDM.

Acesta a menționat că a evidențiat contextul politic al acestor schimbări și a„m adus exemplul blocării reformei de descentralizare care este una crucială”. Potrivit lui, primăriile sunt dependente de transferurile de la bugetul central, iar acest avantaj va fi folosit pentru „a frauda indirect alegerile parlamentare”, susține Țap. Deputatul a mai spus că și circumscripțiile au fost create arbitrat și crează o situație de confort pentru partidele de la guvernare. „Nu poți construi un stat democratic cu metode nedemocratice”, a conchis deputatul PlDM.

Din partea fracțiunii PL a vorbit deputatul Ion Apostol, care a amintit că partidul a depus o sesizare privind verificarea constituționalității legii nr. 154 pentru introducerea sistemului mixt. El mai spune că sistemul mixt încalcă mai multe principii constituționale: principiul egalității votului, deputații aleși pe liste de partid și cei aleși în baza circumscripțiilor vor avea în spate un număr de voturi diferite. AL doilea principiu este constituirea circumscripțiilor – „raioanele au fost ciopârțite la bunul plac al cuiva”. De asemenea, Apostol susține că obligativitatea prezentării unui certificat de integritate – „este o încălcare, unora li se va refuza sau tergiversa remiterea acestui certificat”. Deputatul a vorbit și despre diasporă și transnistria spunând că și aici au fost încălcate drepturile.

TV8 amintește că, o delegație a Comisiei de la Veneția și a oficiului OSCE se află în Republica Moldova pentru a discuta despre sistemul mixt. Ulterior membrii delegației vor elabora un aviz comun cu privire la legislația electorală revizuită privind sistemul de alegere a Parlamentului. Avizul va fi făcut public în luna martie.

Anterior Comisia de la Veneția a recomandat Moldovei să nu modifice sistemul electoral în preajma alegerilor parlamentare. Potrivit notei Comisiei de la Veneția, „alegerea sistemului electoral este o decizie suverană a oricărui stat, dar, în contextul Republicii Moldova, modificările propuse trezesc îngrijorări serioase și se poate dovedi că au mai multe neajunsuri”.

În pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, o lună mai târziu, Parlamentul a aprobat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la sistem electoral mixt. Proiectul a fost votat de 74 de deputați – reprezentanți ai majorității de la guvernare şi ai fracțiunii socialiştilor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!