După ce a avut o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția și OSCE, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a dclarat că a explicat reprezentanților delegației că Parlamentul a executat practic 95% din recomandările comisiei. În același timp, asociația Promo-LEX susține că doar 37% din recomandările comisiei au fost îndeplinite, dar și acestea cu abateri.

Am explicat experților cum am executat recomandările Comisiei de la Veneția, am reiterat gratitudinea față de expertiza Comisiei, am reiterat faptul că Parlamentul a executat practic 95% din toate recomandările Comisiei de la Veneția, OSCE, în special recomandările tehnico-juridice. Repet, nu am vorbit despre oportunitatea modificării sistemului electoral. Modificarea sistemului electoral este deja un fapt împlinit și Comisia de la Veneția acceptă dreptul suveran al statului. Drepturile de joc sunt foarte clare, am vorbit cum să face așa ca implementarea legii să fie cât mai eficientă”, a declarat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Pe când, o analiză a asociației Promo-Lex arată că doar 12 din 32 recomandări au fost executate până la ziua de azi. „Mai mult, din cele 7 recomandări acceptate în legislația electorală și implementate, putem deduce un număr de cinci recomandări care au fost implementate cu abateri de la norma legală sau amânări. Printre aceste abateri se numără caracterul „independent” al Comisiei naționale de constituire a circumscripțiilor uninominale, delimitarea circumscripțiilor cu condiția nedepășirii devierii de 10% a numărului de alegători, constituirea circumscripțiilor peste hotare, criterii ”clare” pentru constituirea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană, precum și eliberarea cazierelor de integritate pe exemplul alegerilor locale noi”, se arată în analiza Promo-LEX.

TV8 menționează că o delegație comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 28-30 ianuarie curent. Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, care urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!