/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Mixtul, din nou în atenția UE. Experții străini au venit să inspecteze sistemul mixt

29 ianuarie 2018, ora 18:34

După ce au avut o întrevedere cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, experții străini au discutat cu deputații PLDM, PCRM și PL. Fracțiunile s-au plâns în special pe modul în care au fost croite circumscripțiile uninominale.

Deși autorii inițial speculau și trâmbițau că scopul acestui cod este de a apropia cât mai mult deputatul de popor, în realitate vedem că unitățile de nivelul doi, raioanele au fost ciopârțite la bunul plac al nu știu cui”, a declarat Ion Apostol, deputat PL.

Este înțelegerea a două partide – PDM și PSRM, pentru a-și realiza propriile interese”, susține deputatul PLD Iurie Țap.

Nici cei din PSRM nu s-au arătat satisfăcuți de sistemul pe care chiar ei l-au propus Parlamentului. „Am insistat în cadrul comisiei ca, pentru diasporă, să se aloce cel puțin 10 mandate și pentru Transnistria cel puțin – 5-6. În realitate, s-au alocat pentru Transnistria 2 mandate și pentru diasporă – 3,” a adăugat Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

Au discutat cu experții europeni și deputații PPEM și PDM, care, împreună cu socialiștii, au votat, în vara anului 2017, pentru trecerea la sistemul electoral mixt contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Cred că pe parcursul implementării acestei noi forme de implementare a sistemului de vot mixt, putem să revenim la revizuirea numărului de secții de votare în străinătate”, a subliniat Eugen Carpov, vicepreședintele grupului PPEM.

Parlamentul a executat practic 95% din toate recomandările Comisiei de la Veneția, OSCE, în special recomandările tehnico-juridice”, a menționat Sergiu Sîrbu, secretar al fracțiunii PDM.

De partea cealaltă, experții „Promo-LEX” susțin, într-un comunicat, că Parlamentul a implementat cu abateri recomandările europenilor. Mai exact, ar fi fost executate doar 12 din cele 32 de sugestii. Delegația străină urmează să se întâlnească cu reprezentanții societății civile, cu responsabilii Comisiei Electorale Centrale și ai Comisiei pentru formarea circumscripțiilor. La 12 ianuarie 2018, CEC a refuzat înregistrarea unui grup de inițiativă, constituit de societatea civilă, care își propunea să anuleze mixt-ul printr-un referendum legislativ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram