Dacă aveți de gând să vă dotați casa cu o cameră de supraveghere video, s-ar putea să parcurgeți o cale lungă. Asta pentru că Centrul privind protecția datelor cu caracter personal a elaborat o serie de condiții în acest sens, incluse într-un proiect de lege.

Dacă doriți să vă instalați o cameră de supraveghere video deasupra ușii, trebuie să țineți cont de dreptul la viață privată al vecinilor. Mai exact, s-ar putea să aveți nevoie de o dispoziție a persoanei juridice care administrează blocul sau de acordul majorității locatarilor.

Potrivit proiectului de lege, oamenii trebuie atenționați că sunt filmați printr-o notă informativă. Atenți la noile condiții trebuie să fie și reprezentanții unor instituții publice sau private – unghiul de filmare trebuie să cuprindă cât mai puțin spațiu public.

„Avem cazuri când un vecin montează camera video la al doilea etaj al casei de locuit și supraveghează pe lângă curtea proprie, curtea vecinului. Dacă ai drept scop să-ți protejezi clădirea, să nu arunce cineva cu o piatră, trebuie să filmezi clădirea și o parte din drum, dar nu intrarea vecinului de peste drum”, susține Sergiu Bozianu, șef adjunct al direcției CNPDCP.

Proiectul nu va scuti de amenzi șoferii care comit abateri în trafic și nici nu va scăpa de supraveghere elevii care susțin bacalaureatul… Cel puțin, deocamdată. Modificările ar putea reglementa însă filmarea non-stop în sălile de clasă sau în grădinițe.

„Recent a fost o hotărâre a CEDO prin care doi profesori din Muntenegru au reclamat în fața Curții încălcarea dreptului la viața privată în sălile de curs. Astfel, CEDO a statuat că a fost încălcată Convenția CEDO în partea ce ține de viața privată a acestor persoane”, spune Eduard Răducan, director CNPDCP.

Autoritățile bagă restricțiile chiar dacă oamenii nu se plâng de încălcarea dreptului la viață privată și spun că se simt mai protejați datorită supravegherii video.

„Camera de supraveghere este în hol, nu în apartamentul meu. Nu sunt împotrivă”.

„Unde trăiesc prietenii mei, mereu le spărgeau mașina. Ei au instalat camere de supraveghere și acum totul s-a normalizat”.

„Odată ce nu îmi încalcă intimitatea, nu e o problemă”.

„În primul rând, este o siguranță și pentru copii, și pentru maturi, și pentru viața de zi cu zi”.

De asemenea, proiectul limitează utilizarea dronelor. Anterior, mai multe ONG-uri au condamnat încercarea autorităților de a suprima această pârghie de dobândire a informațiilor de către jurnaliștii de investigație. După ce va fi definitivat, documentul, elaborat de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, va fi propus Parlamentului spre aprobare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!