Zeci de funcționari din cadrul Primăriei Chișinău ar putea rămâne șomeri urmare a reformei structurale anunțate astăzi de primărița Silvia Radu. Unii șefi de direcții se declară împotriva noii structuri organizatorice. La finele anului trecut și Guvernul s-a „reformat” prin reducerea numărului de ministere de la 16 la 9.

Mai multe subdiviziuni, conduse de persoane numite în funcții încă de Dorin Chirtoacă ar putea să dispară. Acestea vor fi comasate cu alte direcții. Este și cazul Direcției cultură.

„Există Direcția generală educație tineret și sport, care se ocupă și cu cultura și am putea să rezolvăm problema culturii”, spune Silvia Radu, primar interimar de Chișinău.

În cadrul Direcției cultură activează peste 1000 de angajați, inclusiv ansambluri de muzică ce asigură activitățile culturale din oraș. Șefa direcției, Lucia Culev, spune că această reformă poate dăuna: „Atunci când duci procesul cultural la direcția educație, când unești o orchestră de muzică populară sau de jazz cu o grădiniță, spuneți-mi vă rog, ce o să iasă?”

Culev susține că este îngrijorată de ceea ce s-ar putea întâmpla cu Direcția cultură, mai ales că în ultimii ani se alocă din ce în ce mai puțini bani.

„Acum îi i-ai și îi pui cu toții la un loc. Eu nu-mi dau seama cum o să se organizeze, cum o să se cumpere costume pentru Orchestra Fraților Advahov, cine o să se ocupe de la Direcția educație de asta?”, a menționat Lucia Culev.

Și Direcția finanțe va avea aceeași soartă. Aceasta ar putea fi comasată cu Direcția economie.

„Avem o direcție care se numește Direcția finanțe și unica funcție pe care o are este să consolideze bugetul anual”, spune Silvia Radu.

„Funcția de bază este elaborarea și executarea bugetului, ceea ce implică un volum extraordinar de mare, vorbim de bugetul municipalității. Comasând, nu înseamnă că dispare și volumul de lucru, acesta trebuie îndeplinit, poate în ce va fi o economie e că nu vor fi doi conducători”, menționează Zinaida Jaloba, șef interimar al direcției finanțe.

Printre subdiviziunile ce vor fi comasate se numără și Direcția sănătate. Aceasta va fi asimilată de Direcția asistență socială.

„Ar trebui revăzută direcția sănătății pentru că, din câte am văzut, din buget cumpărăm doar ascensoare pentru spitale și facem reparație în două trei spitale și nimic mai mult”, menționează Silvia Radu.

În total, în cadrul Primăriei Chișinău activează aproape 5000 de angajați. Silvia Radu e evitat spună câți vor rămâne după presupusa reformă.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Tudor Bigu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!