Cumpărând energie electrică din Transnistria, RM achită şi gazul folosit la producerea acesteia. În ultimii 10 ani circa 35% din aşa-numitul buget transnistrean a fost finanţat din „contul de gaze”, susțin experții din comunitatea societăţii civile WatchDog, care au elaborat un infografic la acest subiect.

Potrivit watchdog.md, Moldova importă peste 80% din energia electrică consumată din două surse: Ucraina şi Transnistria. În 2015 şi 2016, Republica Moldova a procurat energie doar din Transnistria. Începând cu iunie 2017, din energia importată statul a procurat 30% din Ucraina şi 70% din Transnistria, de la centrala termoelectrică MoldGRES. Cumpărând energie din Transnistria, consumatorii moldoveni achită şi gazul folosit la producerea energiei.

Experții subliniează faptul că Moldovagaz livrează gaz în regiunea transnistreană, către Tiraspol-Transgaz. La rândul său, Tiraspol-Transgaz vinde gazul la preţuri derizorii consumatorilor din Transnistria, inclusiv centralei electrice MoldGRES, care asigură Moldova cu electricitate. Banii obţinuţi de Tiraspol-Transgaz din vânzarea gazului se acumulează pe aşa-numitul „cont de gaze” şi sunt transferaţi direct în bugetul regiunii separatiste.

În acelaşi timp, Transnistria acumulează datorii faţă de Moldovagaz, care astăzi depăşesc 6,5 miliarde USD, iar Moldovagaz acumulează datorii faţă de concernul rus Gazprom.

În concluzie, comunitatea experţilor WatchDog atenţionează că guvernul moldovean procură energie din Transnistria prin intermediul Întreprinderii de Stat Energocom, fondată de Ministerul Economiei, ceea ce denotă faptul că atorităţile de la Chişinău impun finanţarea separatismului din stânga Nistrului şi acumularea noilor datorii la gaz.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!