Pâinea de secară s-a scumpit. De câteva zile, în magazinele „Franzeluță”, cumpărătorii scot din buzunare cu 10-25 de bani mai mult pentru o pâine decât până acum. Reprezentanții companiei susțin că nu este vorba de o majorare, ci de o ajustare a prețurilor.

Cel mai mare producător de produse de panificație din țară, SA „Franzeluța” a majorat prețurile la câteva tipuri de pâine din făină de secară. Este vorba de „painea de Praga”, „Columna”, „Nucușor” și „Dacia”.

Franzeluța a ieșit în rețelele comerciale cu o pâine mai ieftină, decât până acum. Este vorba de 3,50 lei. Și totodată, a ajustat prețurile la două sau trei feluri de pâine din făină de secară. Aceste tipuri de pâine erau sub costul lor real și noi am hotărât să ajustăm prețurile”, explică Boris Andros, director general „Franzeluța”.

Directorul general al companiei „Franzeluța” a precizat că prețul pâinii sociale va rămâne neschimbat. În unele magazine ale firmei, vânzătorii au refuzat să ofere detalii reporterilor TV8 cu privire la noile prețuri.

Câte 10-15 bănuți au crescut la toate acestea, nu mare. Asta e, dar mă rog. -Dar pâine socială s-a scumpit? – Nu. A rămas așa cum a fost”, spune vânzătoarea unui magazin specializat din Capitală.

Unii consumatori s-au arătat surprinși de faptul că prețurile la pâine au fost majorate fără ca despre aceasta să se anunțe din timp.

Nu am auzit. Privesc știrile des și tot nu am auzit”.

Nu știu”.

Nu, soțul cumpără pâine. Mănânc pâine rar”.

Nu este de mirare, pentru că la noi prețurile zboară. Lumea nu are încotro și o să cumpere”.

Posibil un pic. Nu e nimic așa strașnic – Veți consuma mai puțină pâine? – Eu nu consum pâine, așa că tare nu mă va afecta

Oamenii spun că scumpirea pâinii îi va afecta în primul rând pe bătrâni.

Pentru pensionari este scump, pentru cei care lucrează – depinde fiecare ce salariu primește”.

Prețul pâinii nu vă afectează? Noi lucrăm și nu avem când să mâncăm. Dacă cumpărăm – o dată în săptămână și atunci ne ajunge pentru o săptămână”.

Oricum să aduni fiecare bănuț la o lună, se adună multișor pe-un an de zile”.

Am discutat cu un producător privat de pâine. Acesta susține că nu are motive să majoreze prețurile.

Eu deocamdată nu sunt dispus să-mi majorez prețurile. Oricum produsele de cereale nu au fost atât de bune, dacă vorbim despre grâul alimentar. Eu deocamdată îmi pot gestiona cheltuielile, fără ca să recurg la această metodă”, afirmă Dorin Mereuță, producător privat de pâine.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut au crescut preţurile la ouă – cu 5%, cartofi – cu 2%, la făina de grâu – cu 1,3%, lapte şi produse lactate – cu 1,0%.

Reporter: Ana Sîrbu;
Imagini: Vlad Coroban.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!