Dosarul Șor a ajuns la Curtea de Apel, însă magistrații încă nu au început examinarea deoarece completul de judecători s-a schimbat deja de două ori. Patru magistrați au declarat abținere în acest caz. Ministrul Justiției spune că acest lucru e firesc și crede că ar fi mai bine ca judecătorii să se schimbe până vor găsi oamenii asupra cărora să nu persiste nici un dubiu.

Nu se întâmplă nimic dacă se schimbă judecătorii, este în favoarea calității actului justiției. Ar fi fost mult mai multe dubii dacă participau în examinare și la un moment dat, presa scotea în evidență că ăsta e rudă că ăla, ăsta e prieten cu celălalt și etc. Dacă dosarul este unul de asemenea sensibilitate, eu cred că lasă să se schimbe judecătorii atâta timp până când vor găsi oameni care nu vor trezi nici un dubiu, nici din partea societății, procurorului, condamnatului, avocaților …”, afirmă Alexandru Tănase, ministrul Justiției.

Tănase a menționat că în cazul în care un magistrat simte că nu poate fi independent în judecarea unei cauze, el este obligat să se abțină, „ar fi fost mult mai grav dacă părțile sau procurorul îi recuza, dar în situația când însuși judecătorul recunoaște că eu am o problemă cu acest caz și indică care este problema, este o chestie ok, nu se întâmplă nimic grav și eu m-am abținut fiind judecător de mai multe ori”, a subliniat ministrul.

Amintim că, primii care au refuzat să examineze dosarul lui Ilan Șor au fost Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabie. Ulterior și judecătorii Oxana Robu și Igor Mânăscurtă s-au abținut. În cele din urmă, cauza primarului de Orhei a ajuns pe masa magistraților Cristian Teleucă, Alexandru Spoială și Svetlana Balmuș.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!