Unii spală miliarde prin băncile din Moldova, alții spală bani la propriu, cu soluție specială. Un grup criminal, compus din șase moldoveni și un sirian, furau banii din bancomatele și terminalele de plată din Europa și îi aduceau în Moldova prin contrabandă. Iar pentru că bancnotele erau vopsite cu cerneală de protecție, indivizii îi spălau într-o soluție creată de tânărul sirian, care este fost student la medicină. Toți cei șapte suspecți au fost arestați.

„În momentul sustragerii, sau tentativelor sustragerii forțată a bancnotelor europene din ATM – urile din țările UE, acestea sunt marcate în mod automat de vopsea. Vorbim de vopsea roșie”, spune Valeriu Bodean, procuror PCCOCS.

Suspecții au vârste cuprinse între 20 și 43 de ani. Fiecare membru al grupării avea rolul său bine definit. Doi din ei participau la spargerea bancomatelor, alții aduceau banii în țară. Tânărul sirian pregătea soluția specială, cineva spăla banii, iar alții ștergeau urmele.

„Acele componente care erau utilizate la prepararea respectivei soluții nu sunt interzise în circulație. Atâta doar că respectivul cetățean știa anumite formule”, a menționat Valeriu Bodean.

„Schimbau foarte des apartamentele deoarece substanța chimică provoacă un miros specific înțepător și să nu dea de bănuială vecinilor, practic o dată la 2-3 zile schimbau apartamentul”, susține Igor Zglavuța, șeful direcției combaterea crimelor grave, INI.

Procurorii cred că gruparea din Moldova ar putea avea legătură cu o rețea de infractori care activează și în spațiul ex-sovietic. Deocamdată oameni legii au identificat peste 17 mii de euro. Procurorii nu pot spune însă ce suma a fost introdusă în țară și nici câți bani au fost deja puși în circulație. Dacă vor fi recunoscuți vinovați, suspecții riscă până la 10 ani de pușcărie pentru contrabandă și până la 7 ani pentru spălare de bani. Procurorii cred că suspecții sunt implicați și în alte infracțiuni.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!