/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Promite curățenie. Alexandru Tănase și-a prezentat strategia de reformare în justiție

missing
30 ianuarie 2018, ora 18:45

Ministrul Alexandru Tănase își propune să reformeze sistemul judecătoresc începând de la magistrați. Judecătorii ar urma să fie evaluați periodic, iar averile acestora să fie verificate de Autoritatea Națională de Integritate.

„Vom promova o modificare în legislație, potrivit căreia eșecul evaluării integrității și a performanțelor va fi un temei pentru eliberarea din funcție a judecătorilor”, spune ministrul justiției.

Alexandru Tănase susține că strategia de reformare a fost un eșec, ceea ce a și condus la scăderea încrederii oamenilor în justiție. Fostul ministru PLDM, Oleg Efrim, cel care, în 2011, a propus documentul Parlamentului, este însă de altă părere.

„Din cauza neimplementării sau a implementării greșite care s-a făcut în 2011-2012 a anumitor reforme, Guvernul Republicii Moldova a ratat acea finanțare de 38 de milioane de euro”, susține Tănase.

„Eu nu comentez declarațiile politicienilor. Asta politicienii să-și măsoare declarațiile și să se întreacă în ele. Eu știu exact ce am avut de făcut și mie nu mi-e rușine să dorm noaptea și să mă uit în oglindă”, menționează Oleg Efrim, ex-ministru al justiției.

Ministrul spune că o problemă este și numărul mult prea mare al măsurilor preventive de arest. În acest sens, judecătorii de instrucție ar putea fi înlocuiți cu magistrații de drepturi și libertăți, funcții care urmează să fie ocupate de persoane noi. De asemenea, ar urma să fie reformat Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, iar judecătoriile să fie specializate. Și hotărârile judecătorești nu trebuie să fie depersonalizate, așa cum a propus anterior CSM, spune ministrul.

„Regula va fi ca toate hotărârile să fie publice, iar excepție o va constitui anumite restricții… că este vorba de minori, că sunt cazuri când înșiși părțile au solicitat anonimatul”, spune ministrul justiției.

Alexandru Tănase a refuzat să spună dacă a discutat strategia de reformare cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, dar a menționat: „Este absolut firesc că liderul celui mai important partid parlamentar, care este partid de guvernământ, să anunțe tezele generale de reformă, deoarece nicio reformă, cât de ingenioasă sau bună ar fi, nu are nicio șansă dacă nu are sprijin parlamentar”.

Alexandru Tănase a revenit în fotoliul de ministru al Justiției după remanierile guvernamentale anunțate de Vlad Plahotniuc. Tănase a ocupat anterior funcția de președinte al Curții Constituționale. În 2009, a fost deputat pe listele PLDM, dar și prim-vicepreședinte al formațiunii. El a mai ocupat funcția de ministru al Justiției în timpul Guvernului Filat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram