Autoritățile municipale promit din nou că ne vor scăpa de mirosul urât din capitală. De data aceasta lucrările de reabilitare a stației de epurare se vor desfășura cu sprijinul UE. Locuitorii capitalei nu mai cred în promisiuni și li se pare că dispariția duhorii ține de domeniul fantasticului.

Stația de epurare a apelor uzate din capitală nu a mai fost reparată capital de 50 de ani. De ani de zile locuitorii Chișinăului îndură mirosul insuportabil. Autoritățile promit că, peste 900 de zile, stația de epurare va fi reabilitată. Lucrările de renovare se vor desfășura în două etape.

„Urmează a fi construite stații de pompare noi. Urmează a fi reabilitate decantoare primare, bazine de aerare și șapte decantoare secundare”, spune Veronica Herța, șef Î.M. „Apă-Canal”.

Cea de-a doua etapă presupune modernizarea liniei de tratare a nămolului. Aceasta înseamnă că geotuburile, în care până acum se aduna nămolul, vor fi înlocuite cu un mecanism asemănător unei centrifugi care va separa nămolul de apă, uscându-l.

„Vor fi construite patru metantancuri, ceea ce înseamnă stabilizarea, adică să nu mai permită fermentarea nămolului, motiv de apariție a mirosului”, susține Herța.

Datorită noilor tehnologii, din nămolul uscat se va produce biogaz: „Vom produce energie electrică care va asigura 50 % din necesarul de energie electrică care se folosește aici pe teritoriul stației de epurare”.

Astăzi s-a dat start lucrărilor de reabilitare a stației de epurare, iar la eveniment au participat și reprezentanți ai BERD, BEI și șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Ambasadorul UE a menționat că succesul lucrărilor depinde de toate părțile, inclusiv de municipalitate: „Aceasta va îmbunătăți condițiile mediului înconjurător din regiunea râului Bâc, reducând poluarea”.

Chișinăuienii nu cred că dispariția mirosul urât din capitală este posibilă.

„Când mirosul va dispare, atunci voi crede. Trebuie să fim realiști. În Moldova se repară de când țara a devenit stat independent”.

„Eu de mulți ani lucrez în zonă, mai exact de 35 de ani. Tot timpul a mirosit și cred că va miroase și mai departe”.

„Nu cred că poate să dispară, dar dacă va fi o lucrare bună, va dispare și nu va fi miros”.

Stația de epurare va fi modernizată de o firmă germană. În următoarele 6 luni se vor desfășura lucrări de proiectare, iar ulterior vor începe lucrările propriu-zise. În total, proiectul de reabilitare a stației și a liniei de tratare a nămolului a fost evaluat la 24,2 milioane de euro. 11 milioane de euro sunt oferiți sub formă de credit nerambursabil de către Uniunea Europeană. Celelalte 13 milioane de euro, care reprezintă contribuția BERD și BEI, vor trebui întoarse timp de zece ani.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!