/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ UE ne scapă de duhoarea din Chișinău. Stația de epurare modernizată va fi gata peste 3 ani

30 ianuarie 2018, ora 18:59

Stația de epurare a apelor uzate din capitală nu a mai fost reparată capital de 50 de ani. De ani de zile locuitorii Chișinăului îndură mirosul insuportabil. Autoritățile promit că, peste 900 de zile, stația de epurare va fi reabilitată. Lucrările de renovare se vor desfășura în două etape.

„Urmează a fi construite stații de pompare noi. Urmează a fi reabilitate decantoare primare, bazine de aerare și șapte decantoare secundare”, spune Veronica Herța, șef Î.M. „Apă-Canal”.

Cea de-a doua etapă presupune modernizarea liniei de tratare a nămolului. Aceasta înseamnă că geotuburile, în care până acum se aduna nămolul, vor fi înlocuite cu un mecanism asemănător unei centrifugi care va separa nămolul de apă, uscându-l.

„Vor fi construite patru metantancuri, ceea ce înseamnă stabilizarea, adică să nu mai permită fermentarea nămolului, motiv de apariție a mirosului”, susține Herța.

Datorită noilor tehnologii, din nămolul uscat se va produce biogaz: „Vom produce energie electrică care va asigura 50 % din necesarul de energie electrică care se folosește aici pe teritoriul stației de epurare”.

Astăzi s-a dat start lucrărilor de reabilitare a stației de epurare, iar la eveniment au participat și reprezentanți ai BERD, BEI și șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Ambasadorul UE a menționat că succesul lucrărilor depinde de toate părțile, inclusiv de municipalitate: „Aceasta va îmbunătăți condițiile mediului înconjurător din regiunea râului Bâc, reducând poluarea”.

Chișinăuienii nu cred că dispariția mirosul urât din capitală este posibilă.

„Când mirosul va dispare, atunci voi crede. Trebuie să fim realiști. În Moldova se repară de când țara a devenit stat independent”.

„Eu de mulți ani lucrez în zonă, mai exact de 35 de ani. Tot timpul a mirosit și cred că va miroase și mai departe”.

„Nu cred că poate să dispară, dar dacă va fi o lucrare bună, va dispare și nu va fi miros”.

Stația de epurare va fi modernizată de o firmă germană. În următoarele 6 luni se vor desfășura lucrări de proiectare, iar ulterior vor începe lucrările propriu-zise. În total, proiectul de reabilitare a stației și a liniei de tratare a nămolului a fost evaluat la 24,2 milioane de euro. 11 milioane de euro sunt oferiți sub formă de credit nerambursabil de către Uniunea Europeană. Celelalte 13 milioane de euro, care reprezintă contribuția BERD și BEI, vor trebui întoarse timp de zece ani.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram