/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Dodon pune SIS-ul pe unioniști. Primarii unioniști îl critică pentru relația cu separatiștii

31 ianuarie 2018, ora 18:46

La 24 ianuarie, când românii de pe ambele maluri ale Prutului au sărbătorit împlinirea a 159 de ani de la „mica unire”, mai multe localități din raionul Ialoveni și de la nordul țării au semnat simbolic Unirea cu România. Astăzi, Igor Dodon a criticat Procuratura Generală, Ministerul de Interne și Serviciul de Informații și Securitate pentru că nu contracarează aceste manifestări.

„Aceste acțiuni au loc pe fundalul unor campanii fără precedent, desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova, de denigrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, de respingere a conceptului de statalitate. Aceste campanii sunt desfășurate deschis și liber în instituțiile publice din localitățile Republicii Moldova, de așa-numitele forțe unioniste cu caracter anticonstituțional”, scrie Igor Dodon.

La rândul lor, primarii localităților vizate îi reamintesc șefului statului de anumite gesturi pe care le-a întreprins în raport cu forțele separatiste.

„Dar decorarea separatiștilor de la Comrat și Tiraspol cu distincții de stat nu este un atentat la independența Republicii Moldova? Mi-am exprimat niște gânduri, niște cauze visate de străbunii mei și sunt sigur că și de străbunii președintelui Dodon. Pur și simplu banii pe care îi gestionează îl obligă să spună viceversa”, spune Nicolae Tudoreanu, primarul localității Feștelița, raionul Ștefan-Vodă.

„Dodon nu este președintele nostru. Este un președinte ales ilegal și el însuși face ca statul nostru Republica Moldova să devină un stat captiv, dependent de Rusia”, susține Marcel Snegur, primarul localității Parcova, raionul Edineț.

„Fiecare care simte românește este în drept moral să semneze aceste declarații care sunt semnate din suflet și nu au ca bază raporturi juridice”, menționează Petru Frunze, primarul localității Puhoi, raionul Ialoveni.

Nici intenția lui Igor Dodon de a convoca Consiliul Suprem de Securitate nu-i sperie pe primarii unioniști.

„Pentru mine Igor Dodon este un personaj din desen animat, de care nimeni nu se teme, posibil nici ele nu are frică, doar că spune și el ceea ce îi dictează cineva”, spune Nicolae Tudoreanu.

„Consiliile locale reprezintă locuitorii comunelor, adică ele sunt parlamentul localităților noastre ce s-au declarat simbolic asupra acestei declarații de Unire”, menționează Marcel Snegur.

Cu o reacție a venit și președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru: „Dodon nu s-a speriat de referendumurile organizate în Găgăuzia, nu se teme de pregătirile militare pe care le face GOTR în Transnistria, ci doar de Unire. Nu a cerut niciodată pedepsirea celor care ne-au împușcat în 1992 la Nistru, dar este gata să bage la închisoare unioniștii. Din păcate pentru el și din fericire pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, nu prea mai poate face mare lucru odată pornit tăvălugul Unirii”.

Declarația de unire simbolică cu România a fost semnată la 24 ianuarie de mai multe localități între care Parcova, Fântâna Albă, Feștelița, Opaci, Bardar, Ruseștii-Noi, Ulmu și Văsieni.

Reporter: Parascovia Spic

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram