Chirurgi din Republica Moldova și România au efectuat cel de al 40-lea transplant de ficat din cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Intervenția chirurgicală a decurs cu succes, iar pacientul deja se simte bine.

Potrivit șefului Secției chirurgie hepatobiliopancreatică, profesorul Adrian Hotineanu, transplantul hepatic a fost de la donator viu, acesta fiind un bărbat de 38 de ani. Beneficiarul a devenit fratele său de 35 de ani, diagnosticat cu ciroză hepatică virală B și D, fază terminală, se arată într-un comunicat de presă al instituției medicale.

Pacientul a avut o variantă anatomică rar întâlnită: trifurcația venei portă, care a necesitat reconstrucția vasculară complexă. A fost primul caz în țara noastră asistat de echipa din România formată din conferențiarul Vladislav Brașoveanu și conf. Dragoș Zamfirescu – șeful Asociației chirurgiei plastice și reconstructive din România,” a declarat prof. Adrian Hotineanu.

La moment bolnavul se află în Secția terapia intensivă transplant, neuro-hepato-bilio-chirurgie. Pacientul este încontinuu sub supravegherea medicilor.

Starea generală a bărbatului corespunde patologiei de bază a traumatismului postoperator cât și a zilei postoperatorii. Personalul medical monitorizează funcțiile vitale și datele de laborator zilnic. Preconizăm externarea cât mai rapidă a bărbatului în secția de profil”, a declarat Corina Gutium, șefa Secției TI transplant, neuro-hepato-bilio-chirurgie.

Bărbatul spune că se simte bine și că îi este recunoscător fratelui său pentru că i-a salvat viața.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!