Vânzătorii din piețele agricole protestează din nou. După ce săptămâna trecută au manifestat în fața Serviciului Fiscal de Stat, astăzi zeci de comercianți au venit în fața Guvernului, unde au cerut dreptul de a activa în continuare bază de patentă. Nici după două ore de așteptare, niciunul dintre oficiali nu a ieșit în fața lor.

Au vrut să fie auziți, așa că au venit dis-de-dimineață mai aproape de Guvern și și-au scandat durerea. Comercianții spun că nu au bani să-și angajeze contabil și nici să-și procure aparate de casă.

„Noi avem pământ la țară și eu trebuie să produc. Trebuie să avem contabil, dar acela tot trebuie plătit”.

„O problemă tare mare în piață, în sfera legumelor, nu-i prețul stabil, nu-i de loc. Astăzi este un preț, mâine iată-l în jos. Iarna plouă, una alta îngheață, dacă n-ai bătut un cec el îți spune un 10 – 15 mii de lei, acolo amenzi”.

„Comunalele sunt scumpe, școlile, liceele sunt scumpe, universitățile sunt scumpe pentru copii, cum să întreținem noi copiii?”

Comercianții vin și cu soluții. Ei cer guvernanților fie să le păstreze dreptul de a activa în baza patentelor, fie să introducă o taxă lunară.

„Noi nu suntem împotrivă să achităm impozite lunar, dar dorim prin alte metode. Sau să ni se pună o taxă oarecare, sau patentă, ca să putem achita și să putem activa normal”.

„Noi nu suntem împotrivă să achităm un impozit de stat, dar să fie mai simplificat pentru noi, să putem lucra pe bază de patent, sau ceva mai simplu. Sunt oameni la piață care lucrează, care nici nu știu a scrie nu încă să lucreze cu aparatul de casă”.

După aproape o oră, unul dintre polițiștii care asigurau paza Guvernului le-a comunicat protestatarilor că cineva dintre oficiali va ieși să discute cu ei.

„După câte am înțeles, dacă o să fie liber, secretarul de stat, domnul Bucătaru o să vină la dumneavoastră și o să discutați revindecările pe care le înaintați”.

Ulterior, se pare că guvernanții s-au răzgândit.

Așa că vânzătorii au scris toate revindecările și au semnat o petiție pe care au înaintat-o Guvernului. Ei au spus că vor decide cum vor acționa mai departe după ce vor obține un răspuns din parte autorităților. Potrivit legii, vânzătorii vor putea activa în bază de patentă doar până la sfârșitul acestui an. Ulterior, ei vor fi obligați să-și creeze întreprinderi individuale și să-și procure aparate de casă.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!