Cabinetul de miniștri a dat astăzi aviz pozitiv inițiativei legislative de completare a Constituției cu aspirațiilor de integrare europeană a țării și promovarea orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european.

„Această întrebare trebuia analizată la Referendum și apoi să luăm o decizie. Recomand să avizăm negativ”, a spus Irina Vlah, bașcan al UTA Găgăuzia.

„E important să se urmeze cadrul legal. E mai puțin importat cum are loc modificarea Constituției, dar trebuie respectat cadrul legal”, a replicat Pavel Filip.

Ministrul Justiției a ținut să o contrazică pe Irina Vlah și a declarat că anterior, Curtea Constituțională a adoptat o hotărâre în care este menționat că orientarea spre Uniunea Europeană este un principiu cu valoare constituțională.

Astfel, preambulul şi art. 1 vor fi completate cu prevederi care vor stabili expres calea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, se propune completarea Constituţiei cu un articol nou, potrivit căruia, integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organică.

Temei pentru elaborarea şi promovarea proiectului de lege a constituit Hotărîrea Curţii Constituţionale nr. 24 din 9 octombrie 2014. Conform autorilor, la elaborarea documentului s-a ținut cont de practica constituțională a statelor care au aderat la Uniunea Europeană în ultimul deceniu, precum și a unor state care merg ferm pe calea integrării europene.

Reamintim că, inițiativa de a include „Integrarea Europeană” în Constituție aparține democratului Vlad Plahotniuc. „Am hotărât să inițiem modificarea Constituției, prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a R. Moldova este integrarea europeană”, a declarat în cadrul unui briefing președinte PDM. Detalii AICI.

Curtea Contituțională a dat aviz pozitiv la 11 decembrie 2017 inițiativei democraților de amendare a Constituției prin care se propune introducerea sintagmei „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!