De la producători de vinuri și paste făinoase până la producători de porți din metal. Toți pot fi întâlniți în aceste zile la expoziția „Fabricat în Moldova”. Anual, aceasta se îmbogățește cu noi producători locali, care vin la Chișinău să-și expună mărfurile.

Dumitru Zaporajan este originar din sudul Moldovei. Bărbatul produce, de câțiva ani, obiecte din piele. Pentru a-și putea lansa afacerea, a fost nevoit să muncească peste hotare. „Am lucrat peste hotare. Am revenit în țară și am decis să investesc aici. Produsele mele sunt acești papucei din piele și aceste blănuri și mai fac și huse auto.

Potrivit producătorului, husele pentru scaunele automobilelor sunt cele mai căutate în rândul moldovenilor. „La noi acum sunt în vogă mașinile cu salonul din piele și care nu prea au încălzire și din această cauză husele sunt cele mai vândute”.

Printre producătorii prezenți la expoziție se numără și o companie din Autonomia Găgăuză. Afacerea a început de la un mic atelier de producere a obiectelor din metal, în 2010. În prezent, în cadrul companiei activează zeci de persoane din regiune. „Ne ocupăm atât cu producerea porților, gardurilor, grătar. Prețurile pot să înceapă de la 500 de lei până la 20.000 lei”, susține Sergiu Armaja, producător autohton.

Unii producători sunt mulțumiți de numărul de vizitatori și recunosc că prețurile de la expoziție sunt mai mici decât cele din magazinele comerciale.

Noi producem paste făinoase. Se produc din făină de calitate superioară și ouă proaspete. Cele mai întrebate paste sunt tăiețeii de casă”, a specificat Lidia, angajată la o companie de producere a pastelor.

„Am adus și ceva special astăzi – tarte cu gem de caise, rulade, plăcinte. Ceva pregătit pentru expoziția de astăzi”, a adăugat Nadejda Cornețel, producător autohton.

„Bondițele sunt produse de mine, căciulițele și totodată prelucrez pielicelele. De noi sunt prelucrate, tăbăcite și vopsite”, a subliniat Constantin Cojan, producător autohton.

Anual, expoziția „Fabricat din Moldova” adună mii de vizitatori dornici să cumpere produse autohtone. Ediția din acest se desfășoară în perioada 31 ianuarie – 04 februarie.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagini: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!