Un spectacol incredibil se întâmplă pe cer în aceste ore. Vorbim despre trei fenomene cosmice extrem de rare cum ar fi apariția unei luni albastre și o eclipsă totală de lună. Ultimul fenomen de acest fel a avut loc acum 150 de ani. Astronauții l-au numit „super-lună albastră sângerie”. Fenomenul are loc o dată la 2 sau 3 ani.

Fenomenul de „Lună Albastră” se produce atunci când au loc două luni pline în aceeași lună calendaristică. Atunci când luna trece prin fața Pământului are loc eclipsă de lună, iar super-luna are loc atunci când perigeul lunii coincide cu momentul lunii pline.

O astfel de lună albastră nu are nimic de-a face cu culoarea sa, iar totul ține de sincronizare. În mod normal există 12 luni pline pe an, iar o a 13-a „lună albastră” se produce o dată la 2 sau 3 ani.

Cât privește combinația dintre o lună albastră și o eclipsă, aceasta este foarte rară. Ultima eclipsă totală în care a fost implicată și o lună albastră a fost pe 31 mai 1866.

Fenomenul de anul acesta va fi vizibil din anumite părți din Australia, Noua Zeelandă sau estul Asia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!