/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO. GRAFIC/ CNA își etalează performanțele. Finalitatea dosarelor ține de competența procurorilor

missing
31 ianuarie 2018, ora 18:59

Cei de la „Transparency Internațional” nu pot spune ce domeniu este mai afectat de corupție, atâta timp cât din această țară s-a furat un miliard de dolari, iar investigația stagnează. Potrivit raportului făcut public de CNA, cele mai corupte sectoare din Republica Moldova sunt:

Printre subiecţii infracţiunilor au figurat, preponderent, poliţişti (45), directori de întreprinderi şi organizaţii de stat (43), inspectori vamali (34), conducători de instituţii autonome sau teritoriale din cadrul autorităţilor publice (28), domeniul educaţiei (21), primari (17), judecători (10), persoane cu funcţii de răspundere din domeniul ocrotirii sănătăţii (9), ofiţeri de urmărire penală (6), procurori (5), miniştri şi viceminiştri (4), consuli generali (4), consilieri municipali (4), secretari ai consiliilor (4), preşedinţi de raioane (3), experţi judiciari (2) şi un conducător al unei agenţii publice.

Cei de la CNA spun că doar documentează cauzele și nu este de competența lor să verifice finalitatea dosarelor. De asta ar trebui să se ocupe Procuratura.

„În domeniul de competență a CNA este investigarea și urmărirea penală pe cauzele penale. Responsabilitatea CNA pe dosarele instrumentate se termină atunci când dosarul este expediat procurorului. Mai departe procurorul merge cu acuzarea în instanța de judecată”, spune Angela Starinschi, ofițer de presă CNA.

La rândul lor, cei de la „Transparency International – Moldova” spun că aceste cifre nu reprezintă nimic, atâta timp cât din această țară s-a furat un miliard de dolari.

„Ele nu disonează cu cifrele de anul trecut. Dar pur și simplu că atunci când avem puse pe agenda furturi de miliarde deja nu mai putem vorbi unde este mai multă corupție, în poliția sau în administrația publică”, susține Lilia Carasiuc, director executiv „Transparency International”.

Potrivit raportului CNA, din punct de vedere teritorial, Chișinăul și raioanele din centrul țării sunt cele corupte. În 2017, CNA a efectuat urmărirea penală în 1939 de cauze. 610 dosare, spun ei, au fost finalizate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram