/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Dodon, supărat pe Guvern. Va bloca includerea vectorului european în Constituție

missing
01 februarie 2018, ora 10:17

„Consider iniţiativa în cauză a Partidului Democrat, la fel ca şi verdictul emis de Guvern, drept o provocare care are drept scop divizarea în continuare a societăţii moldoveneşti. Orice amendamente la Constituţie cu privire la vectorul de politică externă a ţării sau alte probleme de importanţă majoră pot fi adoptate doar de popor în cadrul unui referendum, pe care Partidul Democrat îl va pierde fără doar şi poate”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că preambulul şi art. 1 vor fi completate cu prevederi care vor stabili expres calea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, se propune completarea Constituţiei cu un articol nou, potrivit căruia, integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organică.

Temei pentru elaborarea şi promovarea proiectului de lege a constituit Hotărîrea Curţii Constituţionale nr. 24 din 9 octombrie 2014. Conform autorilor, la elaborarea documentului s-a ținut cont de practica constituțională a statelor care au aderat la Uniunea Europeană în ultimul deceniu, precum și a unor state care merg ferm pe calea integrării europene.

Curtea Contituțională a dat aviz pozitiv la 11 decembrie 2017 inițiativei democraților de amendare a Constituției prin care se propune introducerea sintagmei „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram