/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Democrația în Moldova este în scădere: Suntem un stat cu un regim democratic hibrid

missing
01 februarie 2018, ora 12:47

Potrivit autorilor, în țările în care se înregistrează un regim hibrid alegerile nu sunt libere și corecte. Guvernarea exercită presiuni asupra adversarilor politici și sistemelor judiciare independente. Este prezentă corupția la toate nivelurile, presa este hărțuită, iar statul de drept este anemic.

În aceeași categorie este încadrată și Ucraina, pe când România este inclusă în categoria țărilor cu o democrație defectuoasă.

Autorii Indicelui menționează că în ediția din 2017 s-a înregistrat cel mai grav declin în democrația mondială în ultimii ani. Nici o regiune nu a înregistrat o îmbunătățire a scorului său mediu din 2016, deoarece țările se luptă cu electorate din ce în ce mai divizat. Totodată, în raportul din 2017 autori au pus un accent sporit pe Libertatea de exprimare, care se confruntă cu noi provocări atât din partea actorilor guvernamentali, cât și a celor neguvernamentali.

Indicele democrației este un indice compilat de compania britanică Economist Intelligence Unit (EIU), care intenționează măsoară statutul democrației în 167 de țări, dintre care 166 state suverane și 165 state membre ale ONU.

Indicele se bazează pe 60 de indicatori grupați în cinci categorii diferite care măsoară pluralismul, libertățile civile și cultura politică. Pe lângă un scor numeric și un clasament, indicele clasifică țările ca fiind unul dintre cele patru tipuri de regimuri: democrațiile complete, democrațiile defecte, regimurile hibride și regimurile autoritare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram