/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Premierul Filip, apostrofat de primari: „În ultimul an situația s-a schimbat în... mai rău”

missing
01 februarie 2018, ora 18:44

„A trecut doar un singur an, dar situația s-a schimbat radical, cu regret, nu în partea cea mai bună. Îmi pare rău, domnule prim-ministru. Am tot solicitat acest dialog și aceste întrevederi cu dumneavoastră. Știți se spune în popor că până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții”, a menționat Tatiana Badan, președinte CALM, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia.

Badan a vorbit despre mai multe probleme, iar la final majoritatea celor prezenți au aplaudat-o în picioare. După eveniment, reporterul TV8 a încercat să discute cu Pavel Filip. Acesta însă a refuzat, iar bodyguarzii săi i-au interzis jurnalistului să se apropie de premier.

„Accentuarea drastică a controlului politic și administrativ asupra autorităților publice locale. State de personal și salarizarea mizerabilă. În administrarea publică locală din Republica Moldova s-a instituit o stare de intimidare și frică generală. Domnule prim-ministru, am ajuns să fim remunerați mai jos decât subalternii unor direcții de instituții pe care le conducem”, susține Tatiana Badan.

„- Domnule Filip Vreau să vă rog să-mi răspundeți la câteva întrebări. Domnule Filip! – Doar ți-au spus că nu se poate să vorbești. – De ce? Cine a spus că nu se poate?”

De la microfon însă, premierul a fost mai curajos și i-a acuzat pe cei de la CALM că refuză să participe la ședințele Guvernului.

„La prima întâlnire am convenit că reprezentantul CALM-ului își are locul său la ședințele guvernului și poate interveni de fiecare dată. De două ori au fost la ședință reprezentantul CALM”, a spus Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova.

La eveniment, au fost și alți primari care s-au plâns jurnaliștilor.

„Căutăm de un an, un an jumătate contabili nu sunt. Chiar și dacă sunt, specialiștii au un salariu de 2 mii de lei”, susține Serafim Isac, primarul satului Ghidighici.

„Speram că o să fie mai multă independență pentru lucru și, cu părere de rău, cam greu merge această întrebare”, menționează Toma Didilică, primarul satului Fundul Galbenei.

„În sat practic nu există nicio sursă de apă potabilă. Tare mult așteptăm reparația sistemului de aprovizionare cu apă potabilă din râul Prut”, spune Elena Hreașcă, primarul satului Navârneț.

Au fost și unii președinți de raioane, membri ai Partidului Democrat, care i-au mulțumit lui Filip.

„Apreciez mult efortul Guvernului și anume a domnului prim-ministru Pavel Filip, împreună cu toți miniștrii și din guvernul care a activat până la moment, și guvernul actual”, susține Eleonora Graur, președintele raionului Rezina.

„Se fac niște mișcări la momentul dat, benefice pentru Administrația Publică Locală. Avem preconizate resurse financiare pentru reparația capitală a unui tronson de drum de 30 de kilometri. E mult sau puțin – ne spun deja cetățenii”, spune Veaceslav Burlac, președintele raionului Criuleni.

În Republica Moldova sunt 898 de primării, din ele aproape 600 sunt controlate, momentan, de exponenți ai Partidului Democrat.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram