Agricultorii pot depune deja cereri de subvenţionare din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii. Campania de colectare a cererilor va dura până la 31 octombrie. Autoritățile spun că vor să motiveze astfel tinerii să rămână în țară. Potențialii beneficiari susțin că subvențiile sunt binevenite, dar insuficiente. Așa că oricum creditele bancare sunt salvarea.

Larisa Roman are 1300 de hectare de pământ pe care crește cereale. Anul trecut, subvenția nu i-a ajuns ca să-și cumpere un tractor. Totuși, spune că orice ajutor este binevenit: „Iată vă zic că de exemplu din costul tractorului de 300 de mii… este un ajutor pentru gospodărie foarte bun”.

Vasile Cotorobai a aplicat de mai multe ori pentru subvenții. Anul acesta ar vrea să-și cumpere o combină și cere de la stat 35 de mii de lei. El îngrijește 1300 de hectare de teren. Lucrările în câmp vor începe în luna martie.

„Nu ne ajunge niciodată. Avem și credite și încă vom lua credite, pentru că producția se face odată în an. Nu sunt de-ajuns bani. Avem fabrică, prelucrăm culturile acestea producem uleiuri și le realizăm peste hotare”, spune Vasile Cotorobai.

Aparent, procedura este una simplă.

„În timp de 10 zile se analizează dosarul, se introduce în bază, verificăm încă odată documentele apoi transmitem dosarul la oficiul central și, în decurs de 15 zile, se achită dosarul”, susține Berzoi Cristina, specialist.

Ministrul Agriculturii spune că prioritate vor avea anul acesta tinerii fermieri și femeile-fermier. Aceste categorii de beneficiari vor primi subvenții majorate.

„Noi suntem foarte cointeresați ca tineretul să rămână la țară, dar ei trebuie susținuți. Trebuie susținuți în primul rând cu proiectele, dar cred că sunt și alte soluții care nu e chiar așa greu de soluționat”, spune Liviu Volconovici, ministrul agriculturii.

Bugetul alocat în acest an este de 900 milioane de lei. Din această sumă, 220 milioane de lei vor fi alocați pentru a satisface cererile depuse anul trecut.

„Estimăm și în acest an o posibilă recepționare de cereri care vor rămâne fără o acoperire financiară”, menționează Nicolae Ciubuc, director AIPA.

Anul trecut tot 900 de milioane de lei au fost alocate pentru subvenționarea agriculturii. Nu toți solicitanții au primit însă finanțări.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!