/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Curtea Constituțională: Ce urmeaza după demisia lui Tudor Panțîru

missing
02 februarie 2018, ora 07:00

Președintele interimar al Curții Constituționale, Aurel Băieșu, a sesizat Curtea Constituțională cu privire la desemnarea unui judecător la CC în legătură cu faptul că președintele CC, Tudor Panțîru și-a dat demisia, iar din 1 februarie acest post este vacant.

La următoarea ședință plenară, care va avea loc pe 6 februarie curent, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să anunțe concurs pentru numirea unui nou judecător la CC. CSM urmează să numească un judecător în termen de 15 zile de la data sesizării Președintelui CC.

Pentru a deveni judecător al Curţii Constituţionale candidatul trebuie să posede o pregătire juridică superioară, o înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţământul juridic sau în activitatea ştiinţifică, să fie cetăţean al Republicii Moldova cu domiciliul în ţară, limita de vârstă pentru numirea în funcţie a judecătorului fiind de 70 ani. Numirea se poate face numai cu acordul prealabil, exprimat în scris, al candidatului.

Potrivit art.136 din Constituţie, Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, pentru un mandat de şase ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram