/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Circumscripții croite din interes. Experți: „Recomandările europenilor nu au fost respectate”

02 februarie 2018, ora 18:18

„Se recomandă ca legislația să prevadă criterii și formule foarte precise privind crearea circumscripțiilor. În loc de aceasta, în Codul Electoral au fost trecute prevederi foarte vagi, unele chiar contradictorii”, spune Valeriu Pașa, expert „WatchDog”.

Iar acesta ar fi doar un exemplu în care recomandările Comisiei de la Veneția au fost trecute cu vederea și nu au fost incluse în versiunea finală a legii. Experții au însă o explicație – Comisia pentru constituirea circumscripțiilor nu a fost transparentă și independentă, acuzații respinse de președintele acesteia.

„O persoană 100% considerată neinfluențabilă și independentă în această comisie nici nu a fost. Dar este și mai importantă această formulă de 5 membri PD și 8 persoane foarte clar afiliate”, susține Valeriu Pașa.

„Nu am fost ghidat de niciunul din partidele politice din Republica Moldova, nici de cineva din afara țării. M-am bazat pe propria mea experiență și pe cunoștințele mele în domeniu”, menționează Iurie Ciocan, președintele comisiei pentru constituirea circumscripțiilor.

Autorii studiului, precum și unii reprezentanți ai opoziției, susțin că harta circumscripțiilor a fost croită astfel încât să favorizeze democrații și socialiștii, chiar dacă cele două formațiuni neagă această supoziție.

„Condrița și Vadul lui Vodă sunt incluse în aceeași circumscripție, pentru că nu pui Condrița să strice calculele acolo unde ai control administrativ – Băcioi și Sângera. Chiar s-a luat în calcul inclusiv controlul asupra administrațiilor publice locale”, spune expertul „WatchDog”.

„Nicio secundă nu m-am gândit să favorizez pe cineva, m-am gândit exclusiv la alegătorii din Republica Moldova”, spune Iurie Ciocan.

Recent, asociația Promo-LEX a constatat că doar 12 din cele 32 de sugestii ale Comisiei de la Veneția au fost luate în calcul de către autoritățile moldovene la rectificarea legii. Democratul Sergiu Sîrbu susține însă că 95% din recomandările europenilor au fost respectate. Din cele 51 de circumscripții, 11 se vor regăsi în Chișinău, două în stânga Nistrului și doar trei vor reveni diasporei – una la Est, alta la Vest și a treia pentru Statele Unite și Canada.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram