În 2017, moldovenii au primit transferuri de bani din străinătate în valoare de 1,199.97 milioane dolari SUA. Cei mai mulți bani au fost transferați în dolari, iar cei mai puțini în ruble.

Pe parcursul anilor 2012 – 2017, transferurile în favoarea persoanelor fizice din CSI au avut o tendință de diminuare, iar cele din UE, invers, o tendință de majorare. Astfel, în 2017, transferurile în favoarea persoanelor fizice din aceste două zone economice au înregistrat ponderi relativ egale. Transferurilor din CSI le-a revenit ponderea de 34.9 la sută, iar transferurile din UE au înregistrat o pondere de 34.4 la sută. Transferurile din alte state, exceptând CSI și UE, au constituit 30.7 la sută în 2017.

Dinamica structurii geografice a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice (2012 – 2017 anual; 2017 lunar), %

Transferurile din CSI provin în special din Rusia, care dețin o pondere absolută de 96.2 la sută. În cadrul transferurilor din UE, transferurile din Italia au cea mai mare pondere, de 34.9 la sută, urmate de transferurile din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Germania și Franța.

Structura pe zone geografice a transferurilor nete de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice în anul 2017, %

În 2017, structura valutară a transferurilor din Rusia prin sistemele de remitere de bani, în medie anuală (recalculate în USD), a fost următoarea: transferurile în dolari SUA – 35.6 la sută, transferurile în ruble rusești – 33.8 la sută și transferurile în euro – 30.6 la sută.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!