/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Dolarul american se depreciază. Timp de un an, valuta americana s-a depreciat cu 3,25 lei

missing
05 februarie 2018, ora 18:44

Dacă în februarie 2017, un dolar american putea fi cumpărat cu 19 lei și 93 de bani, timp de un an valuta americană s-a depreciat, în Moldova, cu 3,25 lei. Potrivit experților, există mai multe cauze care au generat această tendință – una dintre acestea fiind influența factorului extern, adică deprecierea dolarului față de euro la nivel internațional.

În Republica Moldova, la moment și în 2017, asistăm la o creștere a influxului de valute și, evident, că acest lucru pune presiune asupra leului, în direcția aprecierii acestuia. Da, este o oscilație mare, dar Republica Moldova a mai trecut prin astfel de faze”, spune Alexandru Fala, expert Economic.

Experții economici nu se grăbesc să facă prognoze cu privire la evoluția dolarului american față de leul moldovenesc.

Este destul de greu de făcut anumite prognoze, ori sunt foarte mulți factori care nu țin doar de zona economică. Dacă va continua influxul de valută, evident că va pune presiune asupra leului și ar putea continua o apreciere a leului”, explică Alexandru Fala, expert Economic.

Oamenii spun că deprecierea dolarului nu îi afectează. Unii spun că nici nu-i interesează acest subiect.

Nu m-a afectat. Nu mă folosesc de dolari”.

Nicidecum, locuiesc în altă țară, taman în aceea care tipărește dolarul. De ce ar trebui să mă intereseze pe mine cum îi afectează pe alții, eu îmi rezolv problemele mele

Nu m-a afectat, pentru că nu am schimbat și chiar deloc nu m-a afectat. Eu sunt patriotă, în Moldova. Nu, merci”.

Absolut nu m-a afectat. Nu folosesc dolari și euro, doar lei moldovenești”.

Evident că m-a afectat, la creșterea prețurilor, aceleași comunale”.

Sunt indiferent, în general. Pentru mine nu este o problemă”.

Experții economici spun că, deprecierea dolarului față de leul moldovenesc afectează direct doar o parte din populația țării.

În cazul depozitelor în dolari și acum ar dori să schimbe în lei, atunci ei vor avea o anumită pierdere. Persoanele care au credite în dolari, acum sunt în câștig”, afirmă Alexandru Fala, expert economic.

Cea mai mare fluctuație a cursului de schimb din ultimii 5 ani a avut loc în perioada 2014-2015, atunci când, pe fundalul furtului miliardului de dolari din băncile moldovenești, leul a înregistrat o depreciere semnificativă față de dolarul american.

Reporter: Ana Sîrbu;
Imagini: Vlad Coroban.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram