Platforma Demnitate și Adevăr afirmă că majoritatea piețelor angro de produse agricole sunt monopolizate de către companii apropiate cercului oligarhic. În consecință, potrivit lor, veniturile agricultorilor sunt mici, iar prețurile la mărfurile agroalimentare sunt exagerate pentru consumatorii finali.

Astfel, Platforma DA vrea instituirea unui Fond de intervenții special pe Piața agroalimentară. În acest sens, membrii DA spun că în 2008 urma să intre în vigoare Legea nr. 257 privind organizarea şi funcţionarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare, care prevede crearea Fondului special de Intervenții pe piaţă, însă până în prezent un Fond de Intervenții în Republica Moldova nu există.

Fondul era destinat procurării de către stat, în anumite situații critice, a unor cantităţi determinate de producție agricolă, cu constituirea şi depozitarea stocurilor de intervenţie şi introducerea ulterioară pe piaţă a acestora.

De exemplu, în situația când prețurile la unele produsele agricole, cum ar fi grâul, porumbul, orzul, carnea în masă vie etc. scad până sub pragul de rentabilitate pentru producătorii agricoli, entitatea publică abilitată intervine pe piață și procură din banii Fondului de intervenții anumite cantități de produse la prețuri avantajoase pentru agricultori, creând stocurile necesare. Ulterior, în cazul unor calamități naturale (secetă excesivă, înghețuri etc.), când se atestă creșterea prețurilor la producția agricolă, statul intervine pe piața produselor alimentare, prin vânzarea stocurilor create anterior. Produsele respective sunt comercializate la prețuri mai reduse decât cele de piață, astfel încât costurile produselor de primă necesitate pentru populație să nu crească brusc.

Astfel, Platforma DA cere ca Legea nr. 257 să fie respectată și implementată plenar, ceea ce ar corespunde intereselor fermierilor și consumatorilor și, totodată, ar slăbi esențial cartelul intermediarilor.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!