Deputații socialiști au înregistrat un proiect prin care condamnă adoptarea declarațiilor de unire cu România de către unii aleși locali din Republica Moldova. În opinia autorilor, acțiunile primarilor sunt anticonstituționale și au drept scop lichidarea statalității. La rândul lor primarii susțin că au semnat niște „declarații simbolice” care, în opinia lor, nu încalcă nicio prevedere legală.

Potrivit unui comunicat al PSRM, acțiunile primarilor ar face parte dintr-o campanie lansată de forțele unioniste pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele luni.

Asemenea declarații de Unire sunt acte separatiste, fiindcă anumite părți, anumite sate din cadrul Republicii Moldova care este teritoriul suveran, integru și indivizibil. Considerăm că este anormal acest fenomen, că este dirijat de unele forte politice care sunt orientate contra voinței poporului”, susține Bogdan Țîrdea, deputat PSRM.

Socialiștii numesc „act separatist” gestul simbolic al primarilor unioniști în condițiile în care, în februarie 2014 socialiștii, pe atunci conduși oficial de Igor Dodon, au susținut referendumul ilegal organizat în Autonomia Găgăuză. În cadrul acelui pseudo-referendum 98,9% dintre localnici s-ar fi pronunțat pentru independența regiunii în cazul în care Moldova și-ar pierde suveranitatea. Contactați de TV8, deputații socialiști care dețin cetățenie română s-au eschivat să comenteze demersul anti-unionist al PSRM.

Eu îmi cer scuze, dar așa ceva noi nu dăm. O zi bună. Nu, nu”, a declarat Alla Dolință, deputat PSRM.

Nu am când. Mă scuzați”, a spus Anatolie Labuneț, deputat PSRM.

Eu sunt acuma la masa. Sunați vă rog mai târziu”, ne-a răspuns Ghenadie Mitriuc, deputat PSRM.

Eu cred că cel mai bine să vă adresați la d-ul Bătrîncea, el e responsabil de grupul politic și el vă va da un răspuns mai amplu”, ne-a declarat Adrian Lebedinschi, deputat PSRM.

Noi avem deputați cu diferite cetățenii și, deci, este firesc acest lucru, fiind permis de legislația Republicii Moldova. Este o crimă să deții cetățenia României și să fii contra lichidării statului Republica Moldova?”, s-a întrebat Bogdan Țîrdea, deputat PSRM.

De cealaltă parte, primarii consideră că nu au încălcat nimic.

Acțiunile socialiștilor nu de azi sunt anti- statale sunt de când ei au venit la guvernare. Sunt anti-statale toate acțiunile lor, dar această declarație de unire care a fost deja semnată sau adoptată de 11 primarii și consilii deja și este o declarație simbolică care nu schimbă hotarele țării, nu schimbă nimic. Asupra statalității nu are nici o acțiune”, afirmă Marcel Snegur, primarul comunei Prahova.

Nu consider să fi încălcat legea și să fi făcut ceva neconstituțional dat fiind faptul că nu odată au fost discuții, s-a expus și Curtea Constituțională”, explică Sergiu Candu, primarul satului Văsieni.

Declarația de unire simbolică cu România a fost semnată de 11 localități.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!