/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ TV8 în SUA: Democrația și sistemul electoral - Sistemul uninominal înseamnă concentrarea puterii

missing
05 februarie 2018, ora 17:15

Sistemul pe care îl avem în SUA este centrat pe candidatul individual. Deci, partidele nu au un control exagerat. De aici și apar oameni din exterior, care nu au multă experiență politică, dar au șanse de câștig”, susține expertul politic Justin Phillips.

Totuși, șansele de câștig sunt mici, spune expertul, mai ales dacă un candidat „mai puțin cunoscut” nu are suficienți bani pentru promovare.

Banii contează mult. Banii contează mai mult pentru oamenii din afara sistemului, pentru că, de obicei, alegătorii nu știu cine sunt aceștia. Respectiv, candidații au nevoie de bani pentru a-și crea un nume”, a mai adăugat expertul politic american.

Iar dacă aplicăm în cazul RM, totul este mult mai rău, pentru că nu există nici acel sistem de finanțare a partidelor, prin donații mici, transparente, de la cât mai multă lume. Nu există cultura donațiilor pentru partide”, susține Valeriu Pașa, expert Watchdog.

Experții americani spun că sistemul de vot majoritar presupune concentrarea puterii în mâinile a două partide politice, așa cum s-a întâmplat în SUA, unde lupta crâncenă se dă între democrați și republicani.

De obicei, când ai două partide politice, ele sunt mai centriste, încearcă sa convingă alegătorul de mijloc.
Într-un sistem proporțional, unde sunt mai multe partide, alegerea e mai mare, iar oamenii își pot găsi partidul care este mai aproape de preferințele lor”, a subliniat expertul Phillips.

În perioada în care Nelson Mandela era în închisoare, el dorea un sistem de guvernare democratic în Africa de Sud, după modelul majoritar din SUA. E logic dacă analizăm cine reprezenta majoritatea în Africa de Sud. Când Nelson Mandela a fost eliberat, el și-a schimbat însă opinia sau cineva l-a determinat să o facă și a afirmat că dorește un sistem parlamentar multipartinic. Cred că de asta Nelson Mandela a și fost considerat un geniu”, adaugă un alt expert politic, Derryn Moten.

Este, în principiu, un sistem depășit. În RM, în loc să se muncească la preluarea celor mai moderne practici, celor mai adaptate regiunii, am aprobat un sistem care a fost aprobat 250-300 de ani în urmă”, conchide expetrul moldovean Valeriu Pașa.

În Statele Unite, prin vot direct sunt aleși membrii Camerei Reprezentanților, pentru un mandat de 2 ani, dar și membrii Senatului, pentru 6 ani. Președintele este ales însă indirect, prin intermediul unui Colegiu Electoral.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram