Sistemul uninominal, de obicei, concentrează puterea în mâinile a două forțe politice. O spun unii experți americani, care aduc drept exemplu experiența Statelor Unite. Acesta este un sistem majoritar, iar experții nu-l recomanda societăților în dezvoltare.

Sistemul pe care îl avem în SUA este centrat pe candidatul individual. Deci, partidele nu au un control exagerat. De aici și apar oameni din exterior, care nu au multă experiență politică, dar au șanse de câștig”, susține expertul politic Justin Phillips.

Totuși, șansele de câștig sunt mici, spune expertul, mai ales dacă un candidat „mai puțin cunoscut” nu are suficienți bani pentru promovare.

Banii contează mult. Banii contează mai mult pentru oamenii din afara sistemului, pentru că, de obicei, alegătorii nu știu cine sunt aceștia. Respectiv, candidații au nevoie de bani pentru a-și crea un nume”, a mai adăugat expertul politic american.

Iar dacă aplicăm în cazul RM, totul este mult mai rău, pentru că nu există nici acel sistem de finanțare a partidelor, prin donații mici, transparente, de la cât mai multă lume. Nu există cultura donațiilor pentru partide”, susține Valeriu Pașa, expert Watchdog.

Experții americani spun că sistemul de vot majoritar presupune concentrarea puterii în mâinile a două partide politice, așa cum s-a întâmplat în SUA, unde lupta crâncenă se dă între democrați și republicani.

De obicei, când ai două partide politice, ele sunt mai centriste, încearcă sa convingă alegătorul de mijloc.
Într-un sistem proporțional, unde sunt mai multe partide, alegerea e mai mare, iar oamenii își pot găsi partidul care este mai aproape de preferințele lor”, a subliniat expertul Phillips.

În perioada în care Nelson Mandela era în închisoare, el dorea un sistem de guvernare democratic în Africa de Sud, după modelul majoritar din SUA. E logic dacă analizăm cine reprezenta majoritatea în Africa de Sud. Când Nelson Mandela a fost eliberat, el și-a schimbat însă opinia sau cineva l-a determinat să o facă și a afirmat că dorește un sistem parlamentar multipartinic. Cred că de asta Nelson Mandela a și fost considerat un geniu”, adaugă un alt expert politic, Derryn Moten.

Este, în principiu, un sistem depășit. În RM, în loc să se muncească la preluarea celor mai moderne practici, celor mai adaptate regiunii, am aprobat un sistem care a fost aprobat 250-300 de ani în urmă”, conchide expetrul moldovean Valeriu Pașa.

În Statele Unite, prin vot direct sunt aleși membrii Camerei Reprezentanților, pentru un mandat de 2 ani, dar și membrii Senatului, pentru 6 ani. Președintele este ales însă indirect, prin intermediul unui Colegiu Electoral.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!