Datele statistice prezentate de Procuratura Generală privind activitatea de interceptare diferă considerabil de datele furnizate de Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

Astfel, pe 5 februarie 2018, pe pagina web a Procuraturii Generale a fost publicat un comunicat de presă, în care se menționează că, pe parcursul anului 2017, judecătorii au autorizat 3,142 de demersuri ale procurorilor cu privire la interceptarea și înregistrarea comunicărilor și imaginilor. Pe când, datele Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești arată că pentru primele nouă luni ale anului 2017 au fost admise 9471 de demersuri ale procurorilor pentru efectuarea interceptărilor.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) informează că Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) are sarcina să colecteze și să publice statistica judiciară. Raportul de statistică judiciară pentru anul 2017 al AAIJ încă nu este disponibil. Totuși, datele prezentate pentru primele nouă luni ale anului și cele de la procuratură diferă considerabil. În plus, experții notează că cu siguranță că și alte interceptări au fost autorizate în ultimele 3 luni ale anului 2017.

Numărul de interceptări pentru anul 2017 cu care a operat Procuratura Generală (3,142) este de cel puțin 3 ori mai mic decât cifrele pentru primele 9 luni ale anului 2017 publicate de AAIJ (9,471). În acest context, CRJM menționează că diferența dintre rapoartele statistice oficiale ale AAIJ și datele cu care operează Procuratura Generală ridică serioase semne de întrebare, care urmează să fie explicate de aceste instituții.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!