/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Scandalul lactatelor fără lapte. Cine e milionarul ce controlează afacerea JLC

missing
06 februarie 2018, ora 11:08

De notat că JLC este cel mai mare procesator de produse lactate din Moldova şi ocupă locul patru în topul întreprinderilor în industria prelucrătoare (după cifra de afaceri din anul 2016), potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Ultimul raport financiar făcut public de companie este însă cel pentru anul 2014, când a înregistrat o cifră de afaceri de peste 921 milioane lei. În anii 2015-2016 cifra de afaceri a trecut de un miliard de lei.

JLC SA (conform datelor din 2016) este deţinută de SRL Logos Grup – 38,04%, Jardi SRL – 18,8%, iar restul de peste 2.700 de mici acţionari. Primele două sunt controlate de milionarul Vladimir Jardan, direct sau prin compania JLC Investment Gmbh din Germania (în care Jardan are 100%).

La rândul ei JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi. Cifra de afaceri a acesteia era în 2014 de peste 600 de milioane lei.

Cifra totată a afacerilor din cadrul grupului JLC (Jardan Lapte Company) se ridică la peste 300 de milioane de euro. Despre Vladimir Jardan care ar sta în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării speciala de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Citește continuarea pe Mold-street.com.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram