Compania de lactate JLC, principalul figurant în scandalul legat de calitatea produselor lactate a fost vizitată de experții de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). JLC face parte dintr-un imperiu al laptelui cu vânzări de peste 300 de milioane de euro, controlat din Germania de milionarul moldovean Vladimir Jardan, scriu cei de la Mold-street.com.

De notat că JLC este cel mai mare procesator de produse lactate din Moldova şi ocupă locul patru în topul întreprinderilor în industria prelucrătoare (după cifra de afaceri din anul 2016), potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Ultimul raport financiar făcut public de companie este însă cel pentru anul 2014, când a înregistrat o cifră de afaceri de peste 921 milioane lei. În anii 2015-2016 cifra de afaceri a trecut de un miliard de lei.

JLC SA (conform datelor din 2016) este deţinută de SRL Logos Grup – 38,04%, Jardi SRL – 18,8%, iar restul de peste 2.700 de mici acţionari. Primele două sunt controlate de milionarul Vladimir Jardan, direct sau prin compania JLC Investment Gmbh din Germania (în care Jardan are 100%).

La rândul ei JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi. Cifra de afaceri a acesteia era în 2014 de peste 600 de milioane lei.

Cifra totată a afacerilor din cadrul grupului JLC (Jardan Lapte Company) se ridică la peste 300 de milioane de euro. Despre Vladimir Jardan care ar sta în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării speciala de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Citește continuarea pe Mold-street.com.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!