/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Banca Națională prognozează pentru anul curent o rată a inflației de 3,7%

missing
07 februarie 2018, ora 07:48

Cel mai mult asupra acestui indicator au influențat prețurilor la produsele alimentare (3,9 p.p.), urmată de prețurile reglementate (1,5 p.p.), inflația de bază (1,6 p.p.) și prețurile la combustibili ( 0,4 p.p.). Totuși, în trimestrul patru al anului trecut prețurile la produsele alimentare au înregistrat o temperare. Nu se așteaptă modificări esențiale nici la prețurile reglementate, nici la combustibili, deși acestea din urmă sunt volatile.

În prima jumătate a anului curent, inflația va scădea, dar va reveni în doua jumătate pe trendul ascendent, apropiindu-se în 2019 de 4,7%, adică de cifra țintită de BNM: 5%, plus minus 1,5 p.p.

Potrivit viceguvernatorului, băncile posedă o cantitate mare de lichidități. „Rata de bază a BNM scăzută, plus gestionarea bună a acestor lichidități, ar putea contribui la dezvoltarea economică a țării, prin acordarea de credite la dobânzi mai mici agenților economici”, a declarat Vladimir Munteanu.

Rata media a dobânzii la credite este de 9,8%. La unele bănci și mai mică. Aceasta, potrivit viceguvernatorului, a impulsionat creditarea. Volumul creditelor noi în lei, după doi ani de scădere, a crescut anul trecut cu 0,3 la sută.

Vladimir Munteanu a mai informat că la finele anului 2017 a fost luată o decizie a Comitetului Executiv al BNM, care prevede reducerea ședințelor de politică monetară de la 12 la 8 ori pe an. Decizia are la bază extinderea rundelor de prognoză conform celor mai bune practici și și consolidarea procesului analitic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram