/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

De ce Guvernul insistă să aprobe legea privind decriminalizarea mediului de afaceri?

07 februarie 2018, ora 07:01

„Revenind la așa numitul pachet business, la acest proiect de lege, eu voi insista în continuare pentru că noi nu ne-am inspirat atunci când am elaborat acest proiect de lege stând în fața calculatorului pe facebook sau bând cafea în birouri, dar din discuțiile pe care le-am avut cu oamenii de afaceri”, a precizat premierul.

Pavel Filip a mai spus că fără crearea unui mediu prielnic pentru mediul de afaceri nu putem vorbi în R. Moldova despre întoarcerea cetățenilor care au plecat peste hotare, despre construcție de școli, spitale, grădinițe… deoarece acestea depind de buget, care este creat de contribuabili. „Mediul de afaceri și asigurarea unui mediu de afaceri confortabil și asigurarea unei activități investiționale în R. Moldova este prioritatea nr.1 a acestui Guvern pentru că fără acest lucru nu vom avea toate celelalte despre care noi vorbim și le scoatem în evidență drept probleme majore în R. Moldova. De aceea s-a dovedit a fi eficient și moratoriul impus pe controale și reforma care am făcut-o în acest domeniu, reforma regulatorie și micșorarea numărului de instituții cu funcții de control de la cinzeci și ceva la 13. Pentru că toate aceste lucruri reprezentau presiuni pe mediul de afaceri, ajunge să avem această atitudine bolșevică”, a mai spus Filip.

Premierul a mai menționat că atât el, cât și mulți dintre colegii săi au trăit aceste probleme pe piele personală. „Eu știu ce înseamnă presiuni din partea poliției economice, din partea departamentului economic a SIS-ului, din partea CNA-ului, care trebuie să se lupte cu corupția și care trebuie să fie un partener al mediului de afaceri și să lupte cu corupția în sectorul public, să se lupte cu cei care vin și fac presiuni asupra mediului de afaceri. Am acceptat că poate s-au strecurat unele erori în acest proiect de lege, dar nimeni nu mă va convinge că nu este un proiect bun în esență. De aceea noi vom oferi în continuitate această posibilitate ca în R. Moldova să vină investițiile și în R.M. businessul să se simtă confortabil”, a adăugat Filip.

Amintim că, în octombrie 2017, fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat, de la tribuna PDM, că își propune să reducă presiunea asupra mediului de afaceri. Inițiativa a fost criticată de societatea civilă, care a semnalat că, astfel, ministerul intenționează să-i scape de pușcărie pe cei implicați în frauda bancară. Deși anterior a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului, ulterior, după o discuție cu ambasadorul UE la Chișinău, premierul Pavel Filip a cerut amânarea aprobării documentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram