/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Paradoxul electoral din Moldova vs cel din SUA. Moldovenii pot dona politicienilor mai mult decât americanii

07 februarie 2018, ora 11:24

Nina Bidi este avocat în New York, fiind originară din statul american Alabama. Când vin alegerile, aceasta își schimbă imediat prioritățile, implicându-se în activități de voluntariat. „Am fost voluntar la multe alegeri. Am îndemnat oamenii să iasă la vot și am fost observator la secțiile de vot, ca să mă asigur că cei care au dreptul la vot se vor folosi de această oportunitate”, susține femeia.

Pe lângă voluntariat, americanii obișnuiesc să doneze bani pentru candidatul favorit, limita donației fiind de 2.700 de dolari, echivalentul a 45 de mii de lei moldovenești. Asta în timp ce un simplu cetățean din RM, timp de un an, poate dona 50 de salarii medii pe economie, adică peste 300 de mii de lei.

„Sper că într-o zi vom putea scoate banii din politică, fiindcă nu este bine că oamenii să fie învinși de bani. Dar, fiindcă asta este important în prezent, cred că oamenii pot fi mai uniți prin activități de voluntariat, donații. Trebuie să încerci să te implici la maximum”, a declarat pentru tv8 Jane Park, voluntară.

Ca și în Moldova, politicienii din Statele Unite trebuie să-și raporteze cheltuielile, informația fiind disponibilă în format electronic. Doar că datele incluse în rapoarte diferă.

Când cineva vrea să vină cu o contribuție, trebuie să prezinte numele, adresa, locul de muncă și suma pe care o donează. Numele donatorului prezentat în raport oricum e mai mult decât nimic. Dar informația despre adresă și locul de muncă îți spun cine este exact această persoană”, a subliniat Steven T.Walther, președintele Comisiei Electorale Federale.

La noi, legislația prevede ca să fie elucidate datele donatorului în ceea ce ține de nume, prenume, suma donației, data în care a fost făcută donația și atât. Se spune că locul de muncă al persoanei care a făcut donația trebuie făcut public. Este obligatoriu, dar practica arată că nu se face, pentru că mereu se argumentează prin faptul că este contrar legii privind datele cu caracter personal”, menționează Cornelia Călin, expert „Promo-LEX”.

Mai mult, cetățenii americani aflați peste hotare, de asemenea, pot dona bani, spre deosebire de diaspora moldovenească, care, potrivit legislației, nu are acest drept. În SUA, ca și în Moldova, în loc de bani, pot fi oferite și anumite servicii, valoarea cărora nu trebuie să depășească limita admisibilă pentru o donație. Însă modul în care acestea se raportează diferă, spun experții.

Acel artist care a cântat pentru un concurent sau un partid, dumnealui a cântat două ore, prețul pentru aceste două ore trebuie să fie estimat la prețul de piață. Nu se raportează, pentru că ei spun că a fost un prieten”, adăugă Cornleia Călin.

*** Acest reportaj a fost realizat cu suportul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram