Liberal-democrații au vrut să include pe ordinea de zi a Parlamentului un proiect de lege prin care să abroge hotărârea prin care Valeriu Ghilețchi a fost numit în funcția de vicepreședinte a Parlamentului. În ciuda faptului, că propunerea a fost susținută de deputați din toate fracțiunile parlamentare cu excepția PDM, aceasta nu a fost inclusă pe ordinea de zi. Pentru inițiativa PLDM au votat doar 42 de deputați, dar erau necesari 45.

Voronin: „Noi suntem de acord că aicea îi încălcat totul flagrant, dar aș solicita ca să fie prezent acest Ghilețchi”.

Ghimpu: „Noi am discutat acest subiect și la biroul permanent, toți deputații știu că nu au fost voturi. Eu nu știu cum se simte domnul Ghilețchi, atunci când simte că este în funcția de vicepreședinte neavând voturile necesare. Să constatăm că a fost o greșeală și pentru ca domnul Ghilețchi să nu fie vorbit la orice colț și fiecare să pună la îndoială orice semnătură și vorbă a lui. Mai corect ar fi ori ca dumnealui să-și dea demisia ori să abrogăm într-adevăr această hotărâre și să repuneți la vot doar aveți majoritatea, aveți vreo 70, ori cât aveți dvs. aicea în Parlament PD-ul și s-a rezolvat problema”.

Candu – „Încă nu suntem 70, dar vom lua în considerare propunerea dvs. și vom lucra …”

Bătrâncea – „Iată cu toți în această sală cunoaștem că au votat doar 30 de deputați se vede și din video ș.a și cu toții cunoaște că procedura de vot nu a fost respectată. Cum se spune „nothing personal”, nu avem nimic împotriva domnului Ghilețchi, dar credem că și domnul Ghilețchi dacă ar fi în sală s-ar simți mai bine, mai confortabil să fie votat măcar de 51 de deputați, nu cred că se simte confortabil d. Ghilețchi că a fost votat doar de 30 de deputați și dvs. aici domnul Candu doar este o recomandare insistentă ca într-adevăr să nu pierdem fața că acceptați hotărâri care necesită 51 de voturi cu 30, ar fi bine să reveniși și să confirmați votul cu 51. Care este problema, ca să vă simțiți bine și dvs. că de altfel dacă dvs. a să invocați aceleași probleme pe care le-ați adus ieri la birou, dvs. practic demonstrați întregii republici că puteți încălca așa de flagrant procedura. Susținem demersul, trebuie de anulat votul și dovediți domnului Ghilețchi că sunt 51 de deputați vor să-l vadă în prezidiul parlamentului”.

Amintim că, Liberal-democrații au cerut demisia vicepreședintelui Parlamentului, Valeriu Ghilețchi. Aceștia au spus că voturile exprimate atunci când a fost investit în funcție ar fi fost numărate greșit și că, de fapt, pentru candidatura lui Ghilețchi nu a votat majoritatea deputaților. Valeriu Ghilețchi a calificat declarațiile PLDM ca fiind „atac politic într-un an electoral”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!