Dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul omorât de polițiști în timpul protestelor din 7 aprilie 2009 a ajuns la CEDO. Curtea Europeană a cerut Guvernului de la Chișinău explicații cu privire circumstanțele în care a decedat tânărul. Reprezentantul Guvernului nu ne-a putut spune care va fi poziția autorităților moldovene în acest caz.

La aproape 9 ani de la moartea lui Valeriu Boboc, familia tânărului încă este în căutarea dreptății. Recent, avocații familiei au primit un răspuns de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Aceștia spun că Guvernul trebuie să răspundă la mai multe întrebări formulate de Curte vizând circumstanțele și pretinsele încălcări invocate de avocați.

Și anume: Dacă a fost încălcat dreptul la viață a lui Valeriu Boboc în rezultatul aplicării excesive a forței de către agenții statului”, explică Valeriu Pleșca, avocatul familiei Boboc.

În plângerea depusă, avocații familiei Boboc au indicat că statul nu i-a protejat viața tânărului, iar urmare a decesului nu a efectuat o investigație de calitate.

În acest caz nu a fost efectuată o anchetă efectivă deoarece, știm cu toții, în dosarele mai importante succesorul victimei nici nu a fost admis în proces și s-a judecat doar în dosarul privind învinuirea lui Ion Perju care, în cele din urmă, doar el a fost condamnat. Noi am solicitat constatarea violării convenției europene și am indicat care articole”, spune Valeriu Pleșca, avocatul familiei Boboc.

Potrivit procedurii, Curtea le va oferi posibilitate părților să încheie o tranzacție de împăcare. Deocamdată reprezentantul statului la CEDO nu a putut să ne spună care este poziția autorităților în acest caz.

Eu vă pot spune un singur lucru la acest moment, cererea mi-a fost comunicată cu 2 zile în urmă. Încă nu am luat o decizie despre modul în care Guvernul va aborda această cerere”, afirmă Oleg Rotari, agent guvernamental

Valeriu Boboc a decedat în noapte din 7 spre 8 aprilie 2009. Tânărul avea doar 23 de ani și a decedat urmare a unei lovituri fatale, cu piciorul, aplicată de fostul polițist, Ion Perju. Deşi, în proces, Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvenţelor video, efectuată în 2010 de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA, a demonstrat contrariul. În marie 2015, Perju a fost condamnat de Curtea de Apel la 10 ani de pușcărie. El însă nu a ajuns după gratii, părăsind nestingherit sala de ședințe înainte de pronunțarea sentinței. Acum Ion Perju se află în căutare internațională.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!