/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ „Guvern” PDM din umbră – stat paralel? Expert: PDM vrea să se asigure de loialitatea Guvernului

missing
08 februarie 2018, ora 19:02

Miniștrii reali nu vor fi cei care ni se prezintă nouă la ecrane, dar cei care vor fi șefii acestor departamente, care se vor supune direct președintelui PDM, care nu are nicio funcție în stat,” susține deputatul PSRM Bogdan Țîrdea.

O prostie absolută. Asta este o înlocuire a instituțiilor de stat cu structuri din cadrul partidului. Ne-a rămas să scriem în Constituție rolul de conducere al PDM”, a menționat Elena Bondarenco, secretarul fracțiunii PCRM.

„Cei mai buni oameni, dacă partidul îi are, tehnocrați, care cunosc bine, trebuie să fie înaintați în Guvern, dar nu să-i ții în umbră,” Valerian Bejan, deputat PL.

Problema este în unde se iau real deciziile în stat. Se iau ele la Guvern, care este un organ politic autorizat, sau se iau în alte oficii. Poate a fost un mesaj către miniștrii noi, că fiți mai atenți, că o să mai avem departamente”, susține Vadim Pistrinciuc, vicepreședintele fracțiunii PLDM.

În cazul în care ar depăși limitele activității de partid asta ar contraveni normelor democratice. Dar, deocamdată urmează să vedem cu ce o să se ocupe departamentele,” a adăugat Eugen Carpov, președintele grupului PPEM.

Anunțul despre crearea departamentelor în cadrul partidului a fost făcut marți, la briefing, de purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari. Potrivit acestuia, departamentele nou-create vor veni cu expertiză la anumite proiecte de legi sau reforme. Experții spun că, prin crearea celor 9 departamente în cadrul partidului, democrații vor să-și mărească influența asupra deciziilor care se iau la Guvern.

„Sunt decizii pe care orice partid le ia ca să-și întărească, să-și maximizeze influența pe care o are asupra Guvernului pe care consideră că îl controlează. Este un Guvern profund politic care, într-un an electoral, nu va avea niciun fel de autonomie decizională,” a subliniat Igor Munteanu, director executiv „IDIS VIITORUL”.

Ministrul Agriculturii, de exemplu, spune că va ține cont de inițiativele propuse de partid, dar a precizat că deciziile finale vor fi luate totuși la Guvern. Și ministrul Sănătății susține că este deschis să discute propunerile „experților” de la PD.

„Tot ce va aduce îmbunătățiri proiectelor de politici promovate de minister, ele vor fi binevenite. Și dacă părerile se vor bate cap în cap? – Eu consider că nu se vor găsi subiecte care ar trebui să se confrunte,” a declarat Svetlana Cebotari, ministra Sănătății.

Între timp, noii miniștri, prezentați de Vlad Plahotniuc ca fiind „tehnocrați”, au devenit „actori politici”. „Ministrul este o persoană politică. Când vorbim de tehnocrație, acesta este rezultatul reformei guvernamentale pe care am făcut-o. Este un mit că partidul politic a promovat pe cineva în funcție și apoi s-a deconectat de la activitatea lui”, a spus Pavel Filip, prim-ministru.

PD nu a făcut publice numele șefilor celor 9 departamente, precizând doar că între aceștia se numără foști miniștri și funcționari. Deocamdată se știe doar că președintele Parlamentului, Andrian Candu, finul liderului PD, va fi șeful departamentului de securitate și ordine publică al PD.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram