În cadrul primei ședința a plenului Parlamentului, Elena Cobzac a fost numită în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Ea va activa în această funcție până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

În timpul dezbaterilor, magistrata a fost întrebată de Maria Ciobanu, investigația jurnalistică în care a fost vizată, potrivit căreia Cobzac a beneficiat de apartament la preț preferențial deși avea un apartament și o casă de vacanță.

„- În limitele legale, nu am decât ceea ce a fost indicat în declarație, am doi copii care mă rog …”, a răspuns Cobzac. În replică deputata PLDM i-a spus că răspunsul e jalnic.

Deputata PL, Alina Zotea, a întrebat-o despre situația în justiție, la care magistrata a spus că atât ea, cât și colegii săi își fac munca „în strictă conformitate cu prevederile legii și a Constituției”. Tot la cererea lui Zotea, magistrata a menționat că în urma deciziei luate de ea, Moldova a pierdut un dosar la CEDO.

Deputatul Iurie Țap a luat cuvânt și a menționat că magistrata a făcut parte din completul de judecată care a examinat contestațiile privind măsurile de arest aplicate în privința lui Grigore Pentrenco, Vlad Filat și Ilan Șor. În cazul lui Șor, magistrata a hotărât, împreună cu ceilalți membri ai completului de judecată, eliberarea omului de afaceri acuzat în dosarul furtului miliardului.

Menționăm că, Elena Cobzac, care a activat până în prezent în calitate de judecător la Curtea de Apel Chișinău, a fost propusă pentru funcţia de judecător la CSJ de Consiliul Superior al Magistraturii, ea fiind singurul candidat înscris în concurs.

Potrivit declarației de avere din 2016, magistrata a avut un salariu lunar de peste 20 de mii de lei. Totodată, aceasta a primit un transfer de peste hotare în valoare de 8737 de dolari. Familia Cobzac este proprietara unui apartament de 86 de metri păatrați din Chișinău și o casă de vacanță de 42 de metri păstrați în Criuleni. Deține și un tern pomicol de 0,0668 ha cu o valoare de peste 29 de mii de lei. În 2015, și-a cumpărat un autoturism de model Mazda – 2007, în valoare de 15 000 lei, cumpărat în anul 2015.

Elena Cobzac activează în justiţie din 1996 şi a deţinut pe parcursul anilor funcţii în cadrul Judecătoriei sectorului Râșcani, municipiul Chișinău, şi la Curtea de Apel Chișinău.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!