Au anunțat că își unesc forțele pentru parlamentarele din toamnă, dar nu se înțeleg asupra modului în care vor fi selectați candidații pe liste. Cei din Platforma DĂ susțin că listele vor fi formate după principiul 1 la 1. De partea cealaltă, Maia Sandu spune că principiul selecției va fi altul.

Liderul Partidului Platforma DA a anunțat, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, că lista comună PPDA – PAS, va fi formată după principiul parității. Ieri, în cadrul unei emisiuni la „ProTV”, Maia Sandu a menționat însă că la o astfel de înțelegere nu s-a ajuns.

Nu am nevoie de nimic, decât de un cuvânt dat. Avem astăzi mai mult decât un cuvânt, avem un acord de colaborare semnat. Înseamnă jumătate tu, jumătate eu”, a declarat Andrei Năstase, președintele PPDA.

„- Avem aceeași putere de decizie în crearea acestui parteneriat.
– Și pe liste aveți 1 de la mine, 1 de la tine?
– Nu, asta nu este scris în raport și nu e principiul acesta. Cred că s-au pornit niște discuții și pe anumite locuri s-a înțeles greșit”, a declarat Maia Sandu.

Liderul PAS spune că, înainte de a ajunge pe liste, candidații trebuie evaluați după principiul meritocrației și al integrității. Abia după ce vor trece de acest filtru, se va decide câte persoane va delega fiecare partid. Liderul PPDA, Andrei Năstase, nu ne-a răspuns la telefon, însă vicepreședintele formațiunii insistă pe principiul egalității, menționând că doar ordinea pe liste poate fi, ulterior, modificată.

„Au fost niște abordări diferite, nuanțe diferite, dar fiecare partid vine cu numărul egal de oameni, iar în cadrul listelor o să mai fie exerciții”, susține Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA.

Alexandru Slusari a menționat că mecanismul de selecție a candidaților va fi prezentat peste o săptămână. În octombrie 2017, Partidul Acțiune și Solidaritate și PPDA au anunțat oficial că vor participa la alegerile parlamentare din această toamnă pe o listă comună. În 2016, formațiunile și-au unit forțele și la prezidențiale, Andrei Năstase retrăgându-se din cursă în favoarea Maiei Sandu.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!