Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a reacționat la plângerile invocate de avocații omului de afaceri Veaceslav Platon. Astfel, Înaltă Curte așteaptă răspunsuri de la Guvernul Republicii Moldova despre încălcările invocate de apărători, printre care lipsa medicamentelor și îngrădirea accesului avocaților. O reacție din partea autorităților de la noi se lăsă așteptată. Reprezentantul guvernului la CEDO ne-au spus să transmitem o solicitare în scris, abia mai apoi ar putea reveni cu un comentariu.

Avocatul lui Veceslav Platon a spus că a primit răspunsuri la 2 din cele 3 plângeri depuse la CEDO. Una din ele se referă la încălcarea dreptului la apărare, iar cealaltă vizează detenția clientului său în condiții inumane, în cadrul penitenciarului 13.

Este crearea unor impedimente atunci când s-a examinat măsura preventivă a arestului, dar și impedimente referitor la întâlnirile pe care le-am avut noi în penitenciar. Lipsa asistenții medicale și medicamentelor, refuzul acordării acestora”, a declarant Valeriu Pleșca, avocatul lui Platon.

Reprezentanții CEDO au expediat Guvernului de la Chișinău mai multe întrebări la care autoritățile trebuie să răspundă timp de 16 săptămâni, așa cum prevede regulamentul Înaltei Curți.

Pentru moment curtea a comunicat aceste plângeri Republicii Moldova, iar Guvernul Republicii Moldova trebuie să prezinte. Observațiile scrise a admisibilității plângerii despre încălcările invocate în plângeri”, adaugă Pleșca.

Avocatul lui Platon a mai spus că nu i s-a permis să își anunțe clientul despre răspunsurile venite de la CEDO.

Am vrut să îi comunic această informație primită clientului meu Veaceslav Platon și nu mi s-a permis să intru în penitenciar pentru a-i comunica informația”, a spus Pleșca.

Am încercat să obținem o reacție de la autoritățile de la noi, însă reprezentantul guvernului la CEDO a precizat că ar putea comenta subiectul abia după o solicitare oficială de informație.

Orice informație în acest sens va fi făcută public atunci când va fi necesar. Doar dacă veniți cu o solicitare în scris oficială către Ministerul Justiției și eu voi examina această informație”, a declarant Oleg Rotari, reprezentantul Guvernului la CEDO.

Veaceslav Platon a fost condamnat în dosarul BEM la 18 ani de pușcărie cu executare. Între timp, omul de afaceri a mai primit 12 ani de detenție, fiind condamnat în dosarul ”Moldasig” și în dosarul tentativei de corupere a mascaților de la „Pantera”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!