După cearta cu șeful Direcției sănătate, Mihai Moldovanu, surprins la un banchet la Spitalul Nr.1, primărița Silvia Radu a suspendat procedura de achiziții publice pentru spitale. A făcut-o oficial, prin dispoziție. Astăzi, la ședința operativă, Moldovanu nu a fost invitat. În locul acestuia a venit șeful-adjunct al Direcției asistența socială, Irina Banova.

Președintele fracțiunii PL din CMC, Ion Cebanu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că, la 9 februarie, Silvia Radu a emis o dispoziție prin care a suspendat procedura de achiziții publice la Direcția sănătate și la instituțiile medico-sanitare publice. Aceasta înseamnă că reparațiile în spitale vor întârzia.

„Asta este un abuz. Dânsa mai slab stă cu legislația. Ai ce ai cu Moldovanu, ai ce ai cu Direcția sănătate, vrei să o lichidezi, nu prea știi cum, dar de ce trebuie să întrerupi lucrările necesare la spitale?”, spune Ion Cebanu, consilier PL în CMC.

Pe de altă parte, în opinia juristului Primăriei, decizia Silviei Radu de suspendare a achizițiilor publice în spitale este una legală.

„Având în vedere că primarul general este executorul deciziei cu privire la aprobarea bugetului pe 2018 și, pe de altă parte, e pusă în seama primarului general executarea deciziei cu privire la reorganizarea subdiviziunilor. Conform legii, primarul general a avut în competență emiterea acestei dispoziții”, susține Valeriu Bogdan, șef direcția asistență juridică.

Dacă până acum, la ședința operativă a Primăriei, Mihai Moldovanu era cel care raporta despre situația epidemiologică din Chișinău, astăzi raportor a fost șeful adjunct al Direcției asistență socială – structură ce urmează să absoarbă Direcția sănătate condusă de Moldovanu.

„În total au fost înregistrate 2 572 de cazuri de infecții respiratorii virale acute”, susține Irina Banova, șef adjunct al direcției asistență socială.

Mihai Moldovanu susține că nici nu a fost invitat la ședință.

„Nu m-a prevenit nimeni. De obicei, eu veneam și raportam ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate urgență, dar nu am fost invitat”, spune Mihai Moldovanu.

Mihai Moldovanu ne-a spus că după suspendarea procedurii de achiziții publice de către Silvia Radu, asigurarea spitalelor cu medicamente nu va fi afectată. Doar că reparația instituțiilor medicale va întârzia. Moldovanu va deține funcția de șef al Direcției sănătate până când Consiliul Municipal va aproba noua organigramă a Primăriei. După ce l-a surprins pe Mihai Moldovanu la un banchet la Spitalul Nr.1, Silvia Radu a dispus o anchetă economico-financiară la Direcția condusă de liberal.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Tudor Bigu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!