/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ ANRE tace, consumatorii plătesc. Estimările tarifului la gaze încă nu au fost publicate”

missing
13 februarie 2018, ora 19:10

Potrivit experților, ANRE a plasat doar informațiile oferite de ”MoldovaGaz” și nu a făcut publice propriile estimări, așa cum prevede legea. In acest sens, societatea civilă a solicitat Agenției publicarea tuturor informațiilor utilizate la formarea prețului la gaze.

Înainte de a desfășura ședințele publice să fie publicată poziția agenției. Ca noi să putem să ne expunem pe poziția agenției nu pe solicitarea ”Moldovagaz” ”, a declarat Victor Parlicov, expert în energetică.

Până la moment, agenția nu a dat niciun fel de estimări privind devierile tarifare acumulate, dar metodologia spune clar că devierile sunt o componentă foarte importantă din tarif și, dacă noi vrem să analizăm care urmează a fi noul tarif la gaz, trebuie să ne clarificăm care sunt devierile acumulate”, a mărturisit Sergiu Tofilat, expert în energetică.

În primul rând solicităm o mai mare transparență din partea Agenției. Cum prevede legislația devierile tarifare, toate componentele care intră în calculul tarifului, trebuie să fie publicate”, a spus Sergiu Ungureanu, expert în energetică.

Experții mai spun că trebuie să fie revăzută și metodologia de calcul a pierderilor.

Noi avem în prezent în tarif inclus circa 4 puncte procentuale de pierderi, comerciale și tehnice, pe când dacă să ne uităm la late țări variază media pe Uniunea Europeană 0,5 – 0,6 procente”, a declarat Victor Parlicov, expert în energetică.

Reprezentanții ANRE au refuzat să comenteze cererea experților și au spus că vor examina posibila micșorare a tarifelor în termenii stabiliți de lege.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va aproba tariful conform legii și metodologiei în vigoare, în termeni proximi după finalizarea analizei datelor la cererea depusă de către operatori. De asemenea, menționăm că ANRE nu comentează adresarea făcută de către experți”, a spus Galina Sănduță, ofițer de presă ANRE.

Acum câteva săptămâni, aceiași experți au anunțat că tariful la gaz ar trebui să fie micșorat cu aproape 30 de la sută. Ulterior, la 31 ianuarie, premierul Pavel Filip a anunțat că prețul la gaze ar putea să scadă cu 20 la sută, asta în timp ce MoldovaGaz a anunțat o posibilă micșorare de numai 11 la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram