Pretendenții la funcții de conducere vor trebui să dețină un certificat de integritate. Acesta va fi eliberat de Autoritatea Națională de Integritate, au anunțat democrații, care au înregistrat, în Parlament, un proiect de lege în acest sens. Unii experți susțin că inițiativă, dacă va deveni lege, va fi absolut ineficientă.

Cei care vor dori să participe la un concurs public sau candidații care vor să participe la alegeri, vor trebui să dețină un certificat care să le confirme integritatea. În caz contrar, nu vor fi înscriși în cursă.

Va conține următoarele: informații privind averile și proprietățile confiscate, informații privind incompatibilitățile constate, informații cu privire la conflictele de interese constatate.”, a spus Sergiu Sîrbu, secretar fracțiunea PDM.

Documentul nu va fi însă obligatoriu pentru actualii demnitari. Inițiativa a fost „aprobată” și de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, chiar dacă, potrivit presei, este vizat în mai multe dosare penale deschise în România și Rusia.

Acesta este unul dintre angajamentele pe care noi, ca partid, ni le-am asumat în lupta împotriva corupției.”, a declarat Vlad Plahotniuc, președinte PDM.

Documentul va fi eliberat de ANI, în cel mult 15 zile. Experții spun că, deși candidații vor obține certificatul de integritate, printre aceștia se pot strecura și cei cu antecedente penale, asta în condițiile în care prezentarea cazierului juridic nu este obligatorie.

Certificatul de integritate poate fi oferit doar acelor persoane care au ocupat o funcție publică anterior. Însă nu toți candidații care vor participa în alegeri au deținut anterior o funcție publică. ANI nu deține nicio informație și ei vor primi un certificat gol. Chiar dacă, să presupunem, el a încălcat legislația.”, Elena Prohnițtchi, vicedirector „Adept”.

În 2016, înainte de a prezenta Parlamentului componența și programul de activitate al Guvernului Filip, miniștrii au semnat o declarație pe proprie răspundere, prin care au confirmat, prin semnătură, că sunt integri. În pofida declarației, ulterior, fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost reținut într-un dosar de corupție, ca și fostul viceministru al Economiei, Valeriu Triboi, găsit vinovat de abuz de putere.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!