/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Judecătorii se feresc de dosarele politice. Gribincea: „Eschivarea ar putea însemna implicarea în jaf”

13 februarie 2018, ora 19:29

Printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, dosarul penal al controversatului om de afaceri, Ilan Shor, a fost transmis, la sfârșitul săptămânii trecute, spre examinare judecătorilor de la Curtea de Apel din Cahul. Decizia vine după ce judecătorii Curții de Apel Chișinău s-au eschivat de la examinarea acestui dosar, iar președintele instituției a cerut strămutarea cazului. Potrivit juristului Vlad Gribincea, judecătorilor le este frică să ia decizii în astfel de dosare.

„În cazuri cu tentă politică, în ultimul timp, am observat că judecătorii se abțin foarte frecvent. Vedem că acest lucru se întâmplă și în cazul domnului Șor. Lucrurile acestea nu sunt întâmplătoare. Judecătorii se tem să ia decizii cu aspecte politice”, spune Vlad Gribincea, președintele Centrului pentru Resurse Juridice.

Potrivit lui Gribincea, judecătorii se feresc să examineze astfel de dosare, deoarece nu sunt siguri că vor fi protejați în cazul eventualelor presiuni din partea politicienilor.

„În momentul în care dosarul se va tergiversa în instanță, acesta va fi un indiciu indirect al faptului că cei de la guvernare sunt direct sau indirect implicați în schemele de scoatere a banilor din băncile din Republica Moldova”, susține Vlad Gribincea.

Dosarul lui Ilan Șor urmează să ajungă la Curtea de Apel Cahul săptămâna aceasta. Contactați de TV8, cei din Cahul nu au confirmat dacă dosarul a ajuns în instanță sau nu. Omul de afaceri, Ilan Șor, a fost recunoscut vinovat de spălare de bani și înșelăciune prin abuz de încredere. Pe 21 iunie 2017, el a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare. Aproape jumătate de an, dosarul controversatului om de afaceri s-a aflat la Judecătoria Buiucani, din motiv că nu avea cine să traducă sentința motivată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram