Judecătorii se tem să ia decizii în dosare cu implicarea politicienilor. Afirmația a fost făcută de juristul Vlad Gribincea, în contextul păsării continue a dosarului penal a lui Ilan Șor de către 11 judecători ai Curții de Apel Chișinău. Printre aceștia se numără și tatăl actualului ministru de Externe. Juristul consideră că dacă va avea loc tergiversarea dosarului, acest lucru va confirma implicarea guvernării în schemele de spălare a banilor.

Printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, dosarul penal al controversatului om de afaceri, Ilan Shor, a fost transmis, la sfârșitul săptămânii trecute, spre examinare judecătorilor de la Curtea de Apel din Cahul. Decizia vine după ce judecătorii Curții de Apel Chișinău s-au eschivat de la examinarea acestui dosar, iar președintele instituției a cerut strămutarea cazului. Potrivit juristului Vlad Gribincea, judecătorilor le este frică să ia decizii în astfel de dosare.

„În cazuri cu tentă politică, în ultimul timp, am observat că judecătorii se abțin foarte frecvent. Vedem că acest lucru se întâmplă și în cazul domnului Șor. Lucrurile acestea nu sunt întâmplătoare. Judecătorii se tem să ia decizii cu aspecte politice”, spune Vlad Gribincea, președintele Centrului pentru Resurse Juridice.

Potrivit lui Gribincea, judecătorii se feresc să examineze astfel de dosare, deoarece nu sunt siguri că vor fi protejați în cazul eventualelor presiuni din partea politicienilor.

„În momentul în care dosarul se va tergiversa în instanță, acesta va fi un indiciu indirect al faptului că cei de la guvernare sunt direct sau indirect implicați în schemele de scoatere a banilor din băncile din Republica Moldova”, susține Vlad Gribincea.

Dosarul lui Ilan Șor urmează să ajungă la Curtea de Apel Cahul săptămâna aceasta. Contactați de TV8, cei din Cahul nu au confirmat dacă dosarul a ajuns în instanță sau nu. Omul de afaceri, Ilan Șor, a fost recunoscut vinovat de spălare de bani și înșelăciune prin abuz de încredere. Pe 21 iunie 2017, el a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare. Aproape jumătate de an, dosarul controversatului om de afaceri s-a aflat la Judecătoria Buiucani, din motiv că nu avea cine să traducă sentința motivată.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!