/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Fostul ambasador al Moldovei la ONU susține că a fost ținta Rusiei. Acum el avertizează SUA

14 februarie 2018, ora 12:03

Un fost ambasador al Organizației Națiunilor Unite susține că a fost îndepărtat în mod abuziv din postul său anul trecut, ca urmare a presiunilor repetate ale oficialilor ruși.

Vlad Lupan, care a fost ambasador al R. Moldova la ONU începând din 2012 până când a fost rechemat în iunie 2017, a declarat pentru BuzzFeed News că el, timp de mai mulți ani, a fost subiectul unor atacuri din partea Rusiei prin canale diplomatice și alte mijloace, inclusiv o campanie de știri false în 2014 care a contribuit la acordarea votului de neîncredere în Parlament împotriva coaliției de guvernământ din Moldova, țară care s-a luptat mult timp cu influența Rusiei.

Lupan a declarat că, la scurt timp după o vizită la Moscova la începutul anului 2017, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei întâlniri cu diplomați străini că eliminarea lui Lupan din funcția sa la ONU a fost o prioritate. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut, de asemenea, plângeri împotriva lui Lupan ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Andrei Galbur, în cadrul unei întâlniri din decembrie 2016, potrivit unui document confidențial revizuit de BuzzFeed News. BuzzFeed News însă, nu a putut verifica independent comentariile lui Dodon despre eliminarea lui Lupan.

Moldova, care este situată între Ucraina și România, a făcut parte din Uniunea Sovietică până în toamna lui 1991, iar observatorii occidentali au avertizat de mult timp despre influența Rusiei în țară. Transnistria, în partea de est a țării, se află într-o stare de conflict înghețat de la războiul civil din 1992, când Rusia a trimis trupe pentru a susține mișcarea separatistă de acolo. „Geopolitica aici, din nefericire, uneori joacă un rol mai mare decât se presupune”, a spus Stanley Vartanian, reprezentant al Partidului Socialist. „Așa lucrează politica aici”.

Campania de știri false împotriva lui Lupan se învârtea în jurul unui discurs ținut la ONU la 27 martie 2014, când Adunarea Generală se pregătea să voteze cu privire la „integritatea teritorială a Ucrainei”, în urma anexării Crimeei de către Rusia. Presa rusească relata atunci că Lupan a argumentat că Rusia ar trebui să-și piardă veto-ul față de Consiliul de Securitate al ONU din cauza invaziei. Cu toate acestea, înregistrările video ale discursului și înregistrările oficiale ale întâlnirii ONU arată că Lupan nu a menționat niciodată Rusia în comentariile sale.

„N-am spus niciodată asta. Pentru că este imposibil”, a spus Lupan. „Pentru toate implicațiile pe care le-a avut Rusia în Ucraina, acest lucru este imposibil. Deoarece există anumite reguli în ONU care interzic acest lucru”.

Votul ONU care a precedat rapoartele false a fost tensionat – Rusia a fost acuzată că amenința Republica Moldova și alte țări cu represalii dacă au votat pentru rezoluție. Odată cu răspândirea știrilor false, Partidul Comunist pro-rus al Republicii Moldova a cerut un vot de neîncredere în conducerea guvernului și au prezentat declarațiile presupuse ale lui Lupan în susținerea cazului lor. Lupan a mai spus că ministrul rus de externe Lavrov și-a cerut scuze din partea guvernului moldovean.

Gheorghe Brega, care a fost prim-ministrul interimar al Republicii Moldova din octombrie 2015 până în ianuarie 2016, a acuzat actualul președinte al Republicii Moldova de instigarea incidentului cu știri false din 2014, spunând că Dodon, atunci membru al Parlamentului, a acționat conform „instrucțiunilor Kremlinului”. BuzzFeed News a suspectat Partidul Democrat pro-vestic de a colabora cu Dodon în 2017 pentru al scoate pe Lupan, spunând că Partidul Democrat “ar prefera pe cineva [la ONU] care să joace ambele cărți”.

Brega a declarat, de asemenea, că a suspectat Partidul Democrat care este pro-european că a colaborat cu Dodon în 2017 pentru al revoca pe Lupan, spunând că Partidul Democrat „ar prefera pe cineva [la ONU] care să joace ambele cărți”.

În timp ce SUA continuă să se lupte cu știrile false și amestecul Rusiei în alegeri, Lupan spune că fostul stat satelit sovietic oferă lecții importante pentru americani cu privire la interferența rusă și a statului de drept.

„Moldova este un teren de testare, iar Europa de Est este, în general, un teren de testare, indiferent de tehnologiile pe care Rusia le folosește”, a spus el. “Știrile false, implicarea în alegeri – le-am avut. … Dacă doriți să aflați experiența noastră, vă rugăm să veniți să ne întrebați. Putem împărtăși cu dvs. o mulțime de tehnologii care vor fi utilizate ulterior în Statele Unite”, a spus Lupan.

„Este un mediu care suferă foarte mult de la o lipsă frecventă de conectare la realitate“, a declarat Dr. William Hill, un coleg la nivel mondial la Centrul Wilson și fostul șef al Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) Moldova.

În ianuarie, guvernul moldovean a adoptat o lege care vizează interzicerea difuzării emisiunilor de știri rusești în Moldova. Estonia, Georgia, Letonia, Lituania și Ucraina au adoptat, de asemenea, măsuri de limitare a influenței presei rusești în ultimii ani, iar în septembrie Departamentul de Justiție al SUA a cerut T din Moscova să se înregistreze în baza Actului de înregistrare a agenților străini.

„În condițiile în care Republica Moldova va avea alegeri parlamentare la sfârșitul acestui an, am văzut că Rusia a devenit din ce în ce mai activă în Moldova în acest an”, a spus Timothy Fairbank, un coleg senior la Consiliul Atlantic. “Cred că este un pas foarte necesar pe care Moldova l-a luat pentru a se asigura că nu există interferențe străine inadecvate”.

Legea a fost ratificată în ciuda opoziției președintelui țării, care s-a aliniat public la Moscova.Socialistul Vartanian, a contestat că președintele Dodon este pro-rus, dar a recunoscut că Dodon a făcut o campanie de redresare a relațiilor bune cu Rusia în 2014, iar prima sa vizită oficială a fost la Moscova în 2017.

În unele regiuni ale țării sunt oameni care se opun acestei legi. În regiunea autonomă Găgăuzia, guvernatorul pro-rus Irina Vlah a declarat că nu va recunoaște noua lege și va continua să permită radiodifuziunea posturilor rusești.

Astfel de reglementări au ridicat, de asemenea, îngrijorări în rândul apărătorilor libertății de exprimare.
Biroul reprezentantului OSCE pentru libertatea Presei a spus că impactul legislației moldovenești rămâne de văzut, urmează a fi implementată pentru a se asigura că schimbările „nu afectează libertatea presei în țară” și au adăugat că răspunsul la propagandă „trebuie să fie în calitatea informațiilor, susținerea jurnalismului etic, a pluralismului și a competenței mediatice, nu în cenzură”.

Având în vedere alegerile din noiembrie, mulți consideră legea drept o piesă pentru consolidarea puterii de către oligarhul și politicianul Vlad Plahotniuc.

„Trebuie să te uiți la cine urmărește de fapt politicile care beneficiază de Moldova”, a spus Hill, de la Centrul Wilson.

Plahotniuc, care în prezent controlează 70% din piața mass-media din Republica Moldova, potrivit unui raport al Freedom House, conduce Partidul Democrat și se poziționează ca pro-occidental, deși diferiți analiști au speculat că Plahotniuc și Partidul Democrat colaborează ocazional cu Dodon. Brega, de la Partidul Liberal, a spus că, pentru el, Partidul Democrat și Partidul Socialist sunt “unul și același”.

Andrian Candu, președintele Parlamentului și membru al Partidului Democrat, a declarat pentru BuzzFeed News că Lupan a fost rechemat pentru că el a fost numit pe criterii politice de guvernul anterior. Candu, de asemenea, a negat orice asociere cu Dodon și Partidul Socialist, spunând: „Nu este nimic legat de Dodon, pentru că aceste decizii sunt luate de Ministerul Afacerilor Externe și de guvern”.

Lupan a afirmat că a aflat că va fi demis în februarie după ce a citit un articol din presa moldovenească. El a spus că a făcut multiple demersuri cu privire la concedierea sa și a încercat să lupte, dar nu a primit un răspuns până când a primit notificarea oficială a retragerii sale pe 12 mai.

Lupan, care s-a alăturat mai întâi ministerului de externe al Republicii Moldova în 1996, reflectând asupra incidentului cu știri false din 2014, afirmă: “Au aruncat o mulțime de noroi, în cele din urmă o parte se va lipi. Și nu contează dacă este adevărat, imaginea ta este oricum afectată”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram