Funcționarii cu averi dubioase, dobândite până în 2014, vor scăpa basma curată. Asta pentru că bunurile pot fi confiscate doar dacă au fost obținute ilegal după intrarea în vigoare a Legii vizând confiscarea extinsă. Chiar și așa, șeful Procuraturii Anticorupție susține că este dificil să demonstrezi proveniența ilicită a averilor. Astfel, timp de 3 ani, a fost aplicată confiscarea extinsă a bunurilor doar în două cazuri.

Casele luxoase ale judecătorilor, averile miniștrilor sau mașinile ofițerilor CNA, înscrise pe socri sau alte rude, vor rămâne neatinse dacă au fost dobândite până în 2014. Asta pentru că prevederea, care permite procurorilor să solicite în instanță confiscarea extinsă a bunurilor, a intrat în vigoare acum trei ani, iar legile nu se aplică retroactiv. În plus, pot fi confiscate doar averile care rezultă din infracțiunea incriminată.

Trebuie să ai un probatoriu suficient pentru a convinge instanța că respectivele bunuri au fost obținute tot ca urmare a unei conduite infracționale de tipul celei pentru care ai obținut condamnarea,” a declarat Laura Ștefan, expert Anticorupție din România.

Iar dacă averea ilicită a fost obținută după 2014, asta nu înseamnă că cei care le dețin vor rămâne cu mâna goală. Procurorii spun că este dificil să aduni probele necesare, în condițiile în care majoritatea funcționarilor au rude peste hotare, iar transferurile sunt făcute în cash.

De exemplu, dacă este scrisă pe mama soacră sau pe cineva din rude, iar ruda are dovada provenienței acesteia, în percepția societății e că bunul respectiv ar fi aparținut funcționarului, dar noi trebuie să demonstrăm că el aparține, că el îl folosește, că el a investit, că persoana care deține proprietatea nu are surse financiare,” a menționat Viorel Morari, șef Procuratura Anticorupție.

De la includerea prevederii în Codul Penal, instanța a dispus aplicarea acesteia doar în două cazuri. Unul este cel al fostului secretar al Consiliului Municipal Chișinău, Valeriu Didenco, acuzat că a primit bani de la agenți economici pentru anumite favoruri. Instanța a dispus confiscarea bunurilor în valoare de peste 7000 de euro. Cea de-a doua hotărâre a fost însă depersonalizată.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!