/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Șeful BERD: Acționarii netransparenți încă mai sunt prezenți în cele mai mari bănci din Moldova

15 februarie 2018, ora 08:28

„Suntem mulțumiți că Banca Națională a Moldovei soluționează cu succes vulnerabilitățile din sectorul bancar. Aceasta a permis BERD să încurajeze Banca Transilvania să devină acționar majoritar la Victoriabank,” a spus președintele Chakrabarti.

„După ce scandalurile din sectorul financiar au afectat reputația Moldovei, sosirea unui investitor strategic străin puternic poate deveni un punct de cotitură și o oportunitate pentru a întreprinde pași decisivi,” a subliniat președintele Chakrabarti.

În urma investiției Băncii Transilvania, BERD și creditorul român dețin în prezent în comun un pachet de control de 66,7% în Victoriabank. Săptămâna trecută, în conformitate cu cerințele legale, partenerii s-au oferit să cumpere restul acțiunilor.

În același timp, președintele Chakrabarti a facut apel la regulator pentru ca acesta să mențină în continuare o supraveghere atentă și reguli stricte de transparență. “Acționarii netransparenți care încă mai sunt prezenți în structura de proprietate a celor mai mari bănci trebuie să fie înlocuiți cu investitori care corespund criteriilor de onorabilitate și competență,” a spus el.

Cele mai mari două bănci din țară, Moldova Agroindbank și Moldinconbank, reprezentând mai mult de jumătate din sectorul bancar din țară, se află în prezent sub administrare specială a Băncii Naționale a Moldovei.

BERD, împreună cu Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană (UE) și alți parteneri-cheie, vor continua eforturile menite să sporească stabilitatea sectorului bancar, a subliniat președintele Chakrabarti. Angajamentul țării însă rămâne a fi esențial: “Autoritățile trebuie să creeze un mediu favorabil pentru a atrage investitori potriviți”, a declarat acesta.

BERD va putea atunci examina posibilitatea de a extinde programul de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova datorită unui număr mai mare al băncilor care respectă standardele de transparență și de bună guvernare. Însă președintele a atenționat: “Restructurarea sectorului bancar trebuie să fie finalizată”.

Vizita a avut loc în momentul în care investițiile anuale ale băncii în Moldova au atins un record absolut în 2017. BERD a acordat finanțare în sumă de 130 de milioane de euro pentru susținerea sectorului privat și dezvoltarea infrastructurii.

Vizita marchează numirea Angelei Sax în funcția de șefă a biroului BERD în Chișinău. Doamna Sax va prelua noul său post în aprilie 2018.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activității sale în țară, Banca a investit peste 1,2 miliarde de euro în aproape 120 de proiecte. În Moldova, activitatea BERD pune accent pe restructurarea sectorului bancar, consolidarea securității energetice, sprijinirea companiilor private, promovarea serviciilor publice mai eficiente și a unei infrastructuri mai bune.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram