Centrul Național Anticorupție a inițiat un proces penal în legătură cu tarifele la gaze. În cadrul acestuia urmează a fi audiate mai multe persoane între care Maia Sandu, responsabili din cadrul ANRE și mai mulți experți în energetică. Potrivit CNA, procesul a fost pornit după ce președinta PAS a depus un denunț prin care a cerut tragerea la răspundere penală a șefilor de la ANRE pentru faptul că tarifele nu au fost ajustate în ultimii ani.

Procesul penal a fost inițiat la 8 februarie. Potrivit juristului PAS, Maia Sandu a fost citată în calitate de martor și urmează să fie audiată de ofițerul de urmărire penală luni dimineața. La CNA, președinta PAS va confirma declarațiile scrise în denunțul său, spune juristul.

Ideea de bază este că în condițiile în care existau toate premisele pentru a micșora tarifele la gazele naturale, la energia electrică, la energia termică, ANRE nu a acționat conform competențelor legale și nu a revizuit tarifele. Din punctul nostru de vedere, asistăm la cel puțin o neglijență în serviciu, dacă nu mai mult”, susține Sergiu Litvinenco, jurist PAS.

Pentru ziua de luni a fost citat şi expertul în energetică, Sergiu Tofilat, care va fi audiat în calitate de martor. Potrivit CNA, la baza denunțului Maiei Sandu au stat documente semnate de Tofilat, care conţin anumite calcule cu privire la tarifele la gazele naturale.

Din câte mi-a comunicat ofițerul CNA, este intentat un proces penal în legătură cu tarifele la gaz. În nota informativă noi am menționat că există premise de a reduce tarifele la gaz cu 20-30 de procente. Că cetățenii, consumatorii de gaz au achitat un miliard jumătate de lei în plus, în ultimii doi ani”, menționează Sergiu Tofilat, expert independent în energetică.

Am solicitat o reacție din partea ANRE. Responsabilii din cadrul instituției deocamdată nu ne-au oferit un răspuns. Problema tarifelor la gaze a fost scoasă în evidență acum câteva săptămâni de un grup de experți care anunța că prețul gazelor urma să fie redus, cu mult timp în urmă, cu 25 la sută. Ulterior și premierul Pavel Filip a anunțat că tarifele la gaze ar putea fi reduse cu 20 la sută, asta în timp ce ”Moldova–Gaz” anunța o posibilă micșorare cu doar 11 procente. De atunci însă, la modul practic, ANRE nu a întreprins nimic.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!