Primăria Chișinău ar putea pierde peste un hectar de pământ, teren aferent Magazinului Universal Central, amplasat în inima capitalei. Și asta pentru că noii proprietari ai centrului comercial, o companie de mezeluri, a atacat în instanță autoritățile publice locale pentru că s-au opus privatizării terenului. Dosarul, potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, urmează să ajungă la Curtea Supremă de Justiție, după ce primăria a pierdut până acum primele două procese. Una dintre cele mai mari companii de mezeluri din Moldova, care acum doi ani a cumpărat de la stat magazinul UNIC, vrea să se extindă.

Astfel, la doar câteva zile după ce a preluat centrul comercial, compania a trecut la privatizarea terenului din jurul imobilului cu o suprafață de 1,38 ha, dar și la arendarea unei alte porțiuni din preajmă. Compania ar urma să cumpere terenul cu un preț normativ, sub cel de piață. Pentru că primăria capitalei şi Consiliul Municipal i-au respins cererea, agentul economic s-a adresat în judecată.

Însă, primăria a pierdut procesul atât în instanța inferioară, cât și la Curtea de Apel, urmând acum să atace decizia la Curtea Supremă de Justiție. Juristul Primăriei susține că terenul aferent nu poate fi privatizat, pentru că acolo mai activează un agent economic, care are contract de arendă cu autoritățile municipale.

Reprezentantul acestuia spune că aici ar urma să ridice o parcare. „Primăria a venit cu ideea ca aici, pe terenul de lângă clădirea noastră, trebuie să fie o parcare multi-etajată”, spune Ludmila Țurcan, reprezentant al agentului economic.

Reprezentanta companiei care arendează spune că a încercat de mai multe ori să discute cu noii proprietari ai magazinul universal, pentru a-i convinge să construiască parcarea împreună. „Au luat contractul și când l-am sunat pe domnul Roșca, el m-a insultat și a zis că va demola construcția și va lua tot pământul”, susține Ludmila Țurcan.

De partea cealaltă, directorul general al Companiei de mezeluri, Igor Roșca, a comentat pentru TV8 că terenurile aferente disputate fac parte din planul de dezvoltare al centrului comercial, iar, din cauza conflictelor, proiectul nu poate fi dus la bun sfârșit.

Într-o declarație scrisă, acesta a declarat: „Ne dorim amenajarea estetică a fântânii artizanale din scuarul centrului, de asemenea, construcția unei parcări multi-etajată pentru comoditatea vizitatorilor centrului comercial. Terenurile aferente dintotdeauna au fost în gestiunea Centrului Comercial Unic, din moment ce centrul a fost privatizat și se doresc investiții în dezvoltarea acestuia, consideram că și spațiile aferente urmează să rămână, în continuare, în gestiunea S.A Unic”.

Potrivit Ziarului de Gardă, terenul disputat a fost evaluat, în 2009, la 28 de milioane de lei.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Vlad Coroban

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!